Biles Olympisch kampioen, Thorsdottir knap negende

RIO - In de finale van de meerkamp bij de dames heeft Simone Biles zoals de hele wereld had verwacht, haar eerste individuele Olympische gouden medaille gewonnen. Ze won de wedstrijd met 62,198 punten. Landgenote Aly Raisman pakte de zilveren medaille, nadat zij vier jaar geleden nog net buiten het erepodium viel. De Russin Mustafina pakte na een spannende strijd het brons. Thorsdottir werd negende en verbeterde daarmee Nederlands beste prestatie ooit op een Olympische Spelen in de meerkamp. Wevers werd twintigste. 

Amerikanen na eerste toestel op grote voorsprong
In de eerste toestelronde pakken de Amerikanen een grote voorsprong. Op het toestel sprong laten zij beiden de Yurchenko met tweeënhalve schroef zien. Biles scoort hier 15,866 en neemt de leiding, gevolgd door Raisman die 15,633 scoort. Rebecca Andrade uit het thuisland springt dezelfde sprong en staat derde met 15,566.

Op brug start Eythora Thorsdottir met haar Olympische finale. Ze turnt een stabiele oefening, met alleen een aantal gemiste handstanden, voor 14,2 punten en staat op de twaalfde plaats. De Duitse Seitz turnt ook op dit toestel en scoort 15,233 met een zeer sterke oefening met moeilijke combinaties. Lieke Wevers moet het spits afbijten op balk en gaat helaas de mist in met haar schaapsprong. Ze moet een val incasseren en staat na het eerste toestel op de laatste plaats. De Chinese Chunsong scoort de hoogste punten op dit moeilijke eerste toestel. Met een prachtige oefening scoort zij 14,833.

Mustafina maakt inhaalslag
De beste turnsters uit de kwalificatie turnen in de tweede rotatie aan de brug. Raisman komt haar oefening door, maar maakt wel slordigheidsfoutjes en scoort slechts 14,166. Biles turnt een goede oefening voor 14,966 punten aan haar ‘minste’ toestel, maar Mustafina turnt een geweldige oefening en scoort maar liefst 15,666 en staat na deze rotatie aan kop. Ook haar landgenote Tutkhalian doet goede zaken op brug. Zij staat na deze rotatie derde voor Raisman, die vierde staat.

Thorsdottir turnt deze ronde op balk een mooie oefening. Haalt haar combinaties en scoort 14.066 punten. Wevers turnt op vloer een zeer elegante oefening, die er een stuk zekerder uit ziet dan tijdens de teamfinale. Ze heeft zich goed herpakt na een mindere balkoefening en scoort een mooie 14,133.

Biles terug aan kop
De Amerikaanse dames maken een comeback op balk en turnen beiden een sterke oefening. Met 15,433 neemt Biles de leiding weer over en staat Raisman met 14,866 terug op het virtuele podium op plaats drie. Mustafina kan de druk niet aan op balk en turnt zeer onzeker. Slechts 13,866 punten en daarmee zakt ze terug naar plaats twee, vlak boven Raisman. Tutkhalian turnt wel voluit op balk, maar valt achterover met haar dubbel gehoekte afsprong. Ook zij zakt in het klassement. Dankzij 13,8 punten staat zij nu op plaats vijf. Steingruber turnt niet in deze groep, maar op haar favoriete toestel sprong. Zij springt zich naar 15,233 en wringt zich daarmee tussen de top op plaats vier! De spanning stijgt en de beleving van het publiek daardoor ook.

Lieke Wevers turnt in deze rotatie op sprong een zeer goede Yurchenko met een hele schroef voor 14,066 punten. Dat is een super score voor haar. Ze stijgt in het klassement en staat nu 22e. Thorsdottir turnt een geweldige vloeroefening, haar elegantie en presentatie wordt gewaardeerd door de jury. Met 14,533 punten bovenop haar score stijgt zij naar de vijftiende plaats.

Biles wint, voor Raisman en Mustafina
Op vloer laten Biles en Raisman zien waarom zij zich als eerste twee geplaats hebben voor de toestelfinale. Met een dijk van een oefening haalt Raisman, Mustafina weer in. De Amerikaanse, liefkozend ‘grandma’ genoemd, behaalt zilver (60,098) en Mustafina turnt zich na een redelijke afsluitende oefening op vloer (13,933) ,naar het brons (58,665) . Chunsong turnt zich op vloer naar 14,6, maar dat is net niet voldoende om Mustafina in te halen. De Chinese eindigt op de ondankbare vierde plaats (58,549), tranen van teleurstelling. Simone Biles sluit de wedstrijd af op vloer en maakt er een feestje van. Ze scoort een machtige 15,933 en verslaat de concurrentie met grote overmacht door 62,198 bij elkaar te turnen. Haar eerste individuele Olympisch goud is binnen en dat zal naar verwachting ook niet de laatste zijn. Tutkhalian verspilt haar kans op het podium met twee vallen op vloer en eindigt slechts op de 22e plaats.

Wevers sluit af op brug met een geweldige oefening met mooie handstanden. Ook haar afsprong lukt en ze scoort 14,6 wat haar eindscore tot 55,865 brengt. Een mooi einde van haar Olympische Spelen met een individuele 20e plaats.Thorsdottir sluit af op sprong met een prima Yurchenko met dubbele schroef voor 14,833 punten. 57,632 totaal brengt haar tot de 9e plaats. Dit is een historische prestatie, want zij verbetert Nederlands beste prestatie ooit, de 12e plaats van Celine van Gerner tijdens Londen 2012.

Grote ontlading bij alle dames wanneer de definitieve eindstand bekend is. Tranen van geluk, tranen van verdriet. Emotie en sport, een mooie combinatie.

Deze post is ook beschikbaar in: Dutch

Comments are closed.