Ferrari en Top inspireren nieuwe generatie

Vanessa Ferrari en Lisa Top zijn een voorbeeld voor veel Italiaanse en Nederlandse talenten. Zij maken beiden dan ook bewust de keuze om de nieuwe generatie te inspireren. Top nadat zij eind vorig jaar een punt achter haar topsportcarrière zette. Ferrari terwijl zij haar eigen loopbaan, na een achillespees operatie, nieuw leven inblaast richting de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.   

Ferrari
Vanessa Ferrari revalideert momenteel van een achillespees operatie. Voor het eerst in haar carrière heeft zij 'tijd' om te herstellen. "In september ben ik geopereerd aan mijn achillespees en het herstel gaat echt stap voor stap. Ik doe het bewust langzaam, want ik heb nu geen haast en ik weet niet hoe het precies gaat lopen in de toekomst."

Plannen om snel terug te keren in competitie heeft zij dus niet. In de ochtend werkt zij in de turnhal aan haar herstel. Langzaam bouwt ze haar elementen weer op, terwijl ze in de middag na haar training de rol als coach op zich neemt voor de jongere gymnasten. Daarom is ze in Lido di Jesolo aanwezig om het Italiaanse juniorenteam te begeleiden tijdens de jaarlijkse Trofeo citta Di Jesolo. “Ik vind het coachen echt leuk, maar het verschilt niet eens zoveel van zelf turnen. Ik vind het prettig om de meisjes te helpen. Ze vertrouwen me, omdat ze me al lang kennen en dat geeft een goed gevoel. Ik weet niet of ik ook wil blijven coachen als ik gestopt ben, maar het is wel een mogelijkheid”.

De Wereldkampioene van elf (!!) jaar geleden is echter nog niet van plan om te stoppen. De Olympische spelen van Tokyo in 2020 is iets , waar de Italiaanse vedette nog niet echt over na wil denken. Beslissen wil ze zeker nog niet: "Ik wil alleen voor de Olympische Spelen in Tokyo gaan, als ik daar kans heb op een medaille. Het is nu nog te vroeg om te zeggen, maar ik ga niet voor half werk."

Top
12788121_10208669475839520_132092525_nIn Nederland zijn ook diverse (oud) topturnsters actief om de nieuwe generatie te helpen, zoals Julia Bombach en Lieke Wevers. Lisa Top zette in december een punt achter haar turncarrière terwijl ze aan het herstellen was van haar kruisbandblessure. Daarna heeft ze echter niet stilgezeten. Onder anderen bij Turn4U in Utrecht en haar oude club K&V Opmeer, weet zij nieuwe talenten te motiveren. Top: “Ik vind het super leuk om de nieuwe generatie te inspireren en mijn kennis te delen. Met de clinics kan ik de jonge talenten ook weer een stukje naar een hoger niveau helpen.”

Ook voor haar eigen toekomst is Top druk bezig. Ze volgt op dit moment een MBO-opleiding Pedagogisch werk en onderwijsassistent en wil doorstromen naar de PABO. "Ik vind de clinics leuk, maar volg nu ook een opleiding om docent te worden op een basisschool en dat is ook erg leuk. Ik kan nu nog niet met zekerheid zeggen wat de toekomst biedt, maar op dit moment ga ik ervoor om lerares te worden. Het is heel anders dan de topsportcarrière die ik had, maar ik heb mijn draai gevonden" 

Foto Vanessa Ferrari © Filippo Tomasi

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.