Van Gelder volgens rechter terecht naar huis gestuurd

ARNHEM - Van Gelder verscheen vandaag in de rechtbank voor de zaak die hij heeft aangespannen tegen het NOC-NSF. Hij wil dat de beslissing, dat hij is weggestuurd van de Spelen in Rio, wordt terug getrokken. De rechter heeft zijn schriftelijke uitspraak in het kort geding van Yuri van Gelder gedaan. Hij stelt dat de atleet terecht naar huis is gestuurd. Het uitgebreide vonnis wordt zo spoedig mogelijk openbaar gemaakt. 

Verloop rechtszaak

Van Gelder zat zichtbaar aangeslagen in de rechtbank, maar strijdlustig als hij is wil hij maar een ding bereiken. Dat is deelnemen aan de Olympische ringenfinale van aanstaande maandag. Zijn advocaat Hellingman betoogt dat het allemaal wel mee valt en dat Yuri een paar biertjes heeft gedronken en niet bij de nachtclub naar binnen is gegaan. "Na een geslaagde kwalificatie doe ik dat altijd," zegt Van Gelder kalm en enigszins verontwaardigd. Hij is zijn teamgenoot Wammes en zijn vriendin later die avond op gaan halen bij een nachtclub en is niet verder gekomen dan de kassa. Daar bleef het bij. Hellingman: "Terug in het Olympisch dorp is hij niet dronken en stoort niemand in zijn slaap hij mist een, ochtend training, maar rust goed uit." Later bevestigt Van Gelder dat verhaal en zegt; "Iedereen wist waar ik was. Ik was me van geen kwaad bewust." Ook legt Van Gelder uit dat hij wel vaker de eerste training na de kwalificatie mist omdat hij tijdens de kwalificatie een grote krachtprestatie heeft moeten leveren waardoor de training daarna voor hem niet veel voorstelt. Ditzelfde geldt voor de laatste dag voor de kwalificatie.

De ochtend na de bewuste avond, de ochtend waarop Van Gelder dus de training miste waarvan hij volgens hem niet op de hoogte was, zou Van Gelder een onsamenhangend verhaal hebben verteld aan teamgenoten. Hij zou volgens de heer Knijff, advocaat van NOC-NSF, hebben verteld dat hij wat Desperados gesponsord kreeg. Knijff: "Van Gelder maakte en verwarde indruk op de betrokkenen." Later blijkt dat dit samen met vertrouwensbreuk tussen topsporter en coach Bram van Bokhoven leidde tot besluit om Van Gelder weg te sturen. Ondertussen zien we Van Gelder zijn hoofd schudden, hij is het niet met het verhaal eens. Knijff motiveert wat er van een sporter wordt verwacht, legt uit wat er allemaal wordt getekend en schetst wat goed gedrag is. Voor een leek blijft dit nog steeds een grijs gebied.

Even is coach Bram van Bokhoven onderwerp van gesprek. Hellingman kaart aan dat als er geen vertrouwen meer was van coach naar atleet dat dit dan op tafel besproken moet worden. Dat de crisis aangepakt moet worden en dat er ook gekozen kan worden om de trainer naar huis te sturen. Er is geen gesprek geweest in zijn oogpunt, Van Gelder is alleen verhoord.

Uitspraak

Om 15.30 deed de rechter een uitspraak. De rechter bepaald dat Van Gelder terecht naar huis is gestuurd. Het uitgewerkte vonnis wordt zo snel mogelijk openbaar gemaakt. Van Gelder heeft door de tijdsdruk gekozen voor een kop staart vonnis waardoor het een en ander nog in gang kan worden gezet mocht hij alsnog naar Rio mogen.

NOC-NSF
NOC*NSF heeft al gereageerd op de uitspraak in het kort geding van Yuri van Gelder. In een persbericht schrijven zij; "Deze uitspraak betekent dat we dit nu voor de rest van de Olympische Spelen achter ons kunnen laten. Het is jammer dat het tot een rechtszaak heeft moeten komen".

 

 

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.