Van Gelder vol zelfvertrouwen naar Rio

Den Bosch- De Waalwijkse Yuri van Gelder is de oudste turner van het Olympische herenteam dat komende maand Nederland zal gaan vertegenwoordigen in Rio de Janeiro. Ondanks zijn leeftijd van 33 jaar, heeft hij nog geen Olympische ervaring. Toch gaat Yuri van Gelder zelfverzekerd naar de Zomerspelen.

13731855_1118805368166046_5281986977973350654_o

Yuri Van Gelder tijdens kwalificatie wedstrijd Heerenveen

Olympische ervaring
“Ik heb de Spelen twee keer vanaf de zijlijn mogen meemaken,” aldus Yuri van Gelder. “Ik weet wat het is. Het is de eerste keer dat ik zelf ga deelnemen.” Tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene vervulde Yuri van Gelder een vrijwilligerstaak binnen de organisatie van het evenement. “Toen was ik vastberaden dat ik in 2008 zelf zou turnen op de Spelen.” Toch is het de Brabantse gymnast nooit gelukt om in 2008 zelf deel te nemen. Tijdens het Wereldkampioenschap in Stuttgart, voorafgaand aan de Spelen in Peking, werd Van Gelder tweede van de wereld met 16.625 punten. Hij eindigde achter de Chinees Chen Yibing. Dit was volgens de ‘oude’ regels niet voldoende om zich als specialist te kwalificeren voor de Spelen. Voor een tweede keer reisde Van Gelder af naar het wereldse evenement en weer moest hij toekijken vanaf de zijlijn. “Dat was dit keer wel echt moeilijk. Ik zag dat mijn plak bij iemand anders werd omgehangen.” Het goud ging naar de Chinese Chen Yibing die 16.6 punten bij elkaar wist te turnen. “De gouden score was nog minder dan de score die ik vlak daarvoor op het WK had laten zien. Dat is pijnlijk. Ik heb de arena vervolgens huilend verlaten. Ik had daar gewoon moeten staan..”

13692321_1093082127439401_892433469_o

Yuri van Gelder bij Flik-Flak Den Bosch

Cocaine gebruik
“Ik was toen goed, ik was er echt klaar voor,” baalt ‘the Lord of the Rings’. “Ik kan niet zeggen dat ik toen beter was dan nu. Ik voel me nu sterker dan toen, maar de eisen zijn nu ook veel zwaarder.” De turncarrière van Van Gelder kende na deze Olympische Spelen verschillende downs. In 2009 biechtte hij, na een positieve dopingtest, het gebruik van cocaïne op. Hij werd daardoor voor een jaar geschorst en raakte zijn baan bij Defensie kwijt. In 2010 maakte hij zijn comeback, maar vlak voor de WK in eigen land werd hij uit de selectie gezet. Er zou opnieuw sprake zijn van cocaïne gebruik. Deze keer kwam het niet tot een schorsing, aangezien de dopingtests nu allemaal negatief waren. Later liet van Gelder weten dat zijn bekentenis dat hij weer zou hebben gebruikt, vals was. Hij zocht een manier om onder het toernooi uit te kunnen komen. De druk werd hem namelijk te veel.

12010789_958818804164704_6712225697898669645_o

Petrounias tijdens World Cup in Szombathely

Buiten erepodium
Het lijkt erop dat het voor de ringenspecialist van Flik-Flak Den Bosch sindsdien moeilijker is geworden om het erepodium te behalen. In 2010 won hij wel een gouden medaille tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Gent. Vaak viel hij ondanks een prima prestatie echter net buiten het podium. In 2011 maakte Yuri van Gelder zijn officiële comeback tijdens het WK turnen in Tokio. Daar maakte hij een foutje in de landing en werd hij met 14.666 vijfde, achter de Chinese Chen Yibing, de Braziliaanse Zanetti, de Japanse Yamamuro en de Italiaanse Morandi. Tijdens het WK van 2015 in Glasgow werd hij zesde met een score van 15.5 punten. De Griek Petrounias won daar het goud en heeft zich ook voor de Zomerspelen in Rio weten te kwalificeren. “Ik ben klaar voor het Olympisch toernooi en voel me beter dan ooit,” zegt de Griekse turner Petrounias overtuigend. “De Olympische Spelen zijn een feestje en ik kijk er erg naar uit om daar mijn wedstrijd te turnen! De scores op ringen liggen erg dicht bij elkaar, want de top acht turners hebben allemaal ongeveer dezelfde moeilijkheid en kunnen hun oefening allemaal mooi uitvoeren. Het belangrijkste is volgens mij om een hoge D-score te hebben en dat dan zo mooi mogelijk uit te voeren. Alleen dan maak je het verschil om te kunnen winnen. Ik denk dat uitvoering nog wel iets belangrijker is dan moeilijkheid. We doen tenslotte aan ‘artistieke’ gymnastiek. Je hebt de moeilijkheid wel nodig, maar het moet er vooral uitzien alsof het geen moeite kost.” Tijdens de laatste Europese Kampioenschappen won Petrounias naast de Wereldtitel ook de Europese titel. Van Gelder viel ook hier net buiten het podium. Met 15.566 punten werd hij vierde. “De scores bij ringen liggen erg dicht bij elkaar. Of ik vaker het nadeel krijg dan het voordeel, vind ik lastig om te beoordelen,” zegt de sportman van 2005 bedenkelijk. “Wel wordt er vaak aan me gevraagd of ik niet benadeeld wordt door mijn verleden.”

DSC_0561

Yuri van Gelder tijdens kwalificatie Heerenveen

Smart Rings
Dat mensen twijfelen of hij nog wel een medaille kan halen op het wereldpodium, geeft Van Gelder juist een extra drive om het goed te doen. “Sommige turners hebben op verschillende wedstrijden punten gekregen die ze eigenlijk niet hebben verdiend. InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch heeft de ‘Smart Rings’ ontworpen en daarmee kun je zien of onderdelen lang genoeg worden aangehouden. Na de wedstrijden hebben we een aantal oefeningen geanalyseerd en het blijkt dat ik gewoon drie medailles heb misgelopen.” Het systeem met de naam ‘Smart Rings’ wordt nog niet officieel ingezet tijdens het jureren van nationale en internationale toernooien, wel is het systeem getest tijdens het laatste Jeugd EK in Bern. Van Gelder kan dus nog niets met deze bevindingen. “Wanneer het systeem wel in gebruik wordt genomen, wordt het onderscheid tussen de smokkelaars en turners met een echt goede uitvoering echt duidelijk. Vooralsnog ben ik met deze informatie in mijn achterhoofd juist meer gemotiveerd. Ik weet hoe het echt zit en weet dat ik het dus kan!”

13728435_1095238667223747_278691689_o

Yuri van Gelder en coach Bram van Bokhoven

Keuze oefening
Tijdens het kwalificatietoernooi in Heerenveen turnde Van Gelder een andere oefening, een oefening met zwaardere combinaties. Hij vertelde een potje te hebben met verschillende oefeningen, waaruit hij kon kiezen. De oefening die hij in Heerenveen turnde had de hoogste moeilijkheid. Hij zou daarmee 0.1 punt winnen. Tijdens het toernooi in Heerenveen scoorde hij (met dubbel strek uit de ringen) 15.350 punten. Niet hoger dan dat hij met een ‘makkelijkere’ oefening scoorde tijdens het WK in Glasgow of tijdens het EK in Bern eerder dit seizoen. “Ik turn in Rio toch mijn oude oefening, maar dan in een nieuw jasje,” lacht Van Gelder. “De oefening zit er nu goed in, ik hoef alleen nog op de afwerking te letten. De nieuwe oefening is echt heel zwaar, daarmee zou ik maar 0,1 punt winnen in de D-score, maar deze verlies ik aan netheid in de uitvoering.” Van Gelder lijkt er al zeker van te zijn terug te vallen op de oudere en iets eenvoudigere oefening, daar coach Bram van Bokhoven zegt nog niet te hebben gekozen. “Ik ben er nog niet zeker van of hij die 0.1 punt in de D-score er in de uitvoering uit gaat slepen,” licht de coach toe. “In Heerenveen zag je ook dat hij lager scoorde dan dat hij eerder wist te behalen met zijn oude oefening. We hebben nog twee weken om de oefening te perfectioneren. Met in ons achterhoofd de informatie dat met de oefening die hij in Heerenveen liet zien, er meer rek op de pezen in zijn biceps staat.” Van Gelder lijkt er, ondanks dat hij zich erg fit voelt, toch zeker van te zijn om terug te vallen op zijn oude oefening. “De oefening die ik in Glasgow turnde kan ik bij wijze van spreken tot mijn 45e nog turnen. Die is relatief niet zo belastend. We moeten de oefening alleen nog even op scherp zetten, zodat ik niet meer dan een punt aftrek krijg in de uitvoering. Ik turn dezelfde D-score als de ringspecialisten die tijdens het WK in de top-5 eindigden en daarmee weet ik dus dat mijn oefening voldoende is.”

zanetti

Arthur Zanetti tijdens World Cup in Osijek

Braziliaanse liefde
Het zal niet de eerste keer zijn dat Van Gelder afreist naar Brazilië. Zijn vriendin is namelijk afkomstig uit dit exotische land. “Het maakt het wel speciaal, het is super gaaf dat ze er bij kan zijn. Ik voel me erg thuis in dat land, daarnaast is het prettig dat je de stad en te taal kent.” Toch durft Van Gelder niet uit te spreken of het een voordeel is dat zijn vriendin Braziliaans is. Hij is er namelijk van op de hoogte dat de huidig Olympische Kampioen Zanetti zijn titel gaat verdedigen in eigen land. “De Brazilianen zullen dus voornamelijk voor hem gaan juichen, maar ik heb begrepen dat ze mij ook wel redelijk kennen. Ik hoop dat de zaal wat oranje kleurt, dat zou leuk zijn.” Ook de Griekse huidig Europees- en Wereldkampioen Petrounias heeft een hoge pet op van de Braziliaanse Zanetti: “Ik denk dat er een mooi gevecht zal zijn voor het goud tussen Zanetti en mijzelf, dus ik hoop dat de beste wint. Ik denk dat de Chinezen om de bronzen medaille zullen strijden.” Nog mooier zou het natuurlijk zijn als Yuri van Gelder zich in deze top drie weet te turnen. Van Gelder: “We turnen dezelfde waarde in moeilijkheid. In dat opzicht is het haalbaar en zal ik alles geven. Ik heb al zoveel wedstrijden mogen turnen, dit is de enige die ontbreekt. Ik weet dat ik het nog kan, dus ik ga nu alles op alles zetten om het te doen.”

 

 

 

 

 

 

 

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.