IntoGymnastics Library: Balancing Act

Auteur: Dominique Moceanu & Alicia Thompson

Taal: engels

Noelle is 12 jaar en een topturnster bij de Texas Twisters. Haar vriendinnen zijn druk bezig zich te proberen kwalificeren voor de aankomende Nationale Kampioenschappen voor Junioren, maar Noelle heeft zich al gekwalificeerd en is daarmee al zeker van haar deelname. Toch zijn er nog verschillende factoren die roet in het eten kunnen gooien. Haar Roemeense ouders runnen een klein winkeltje om het hele gezin van vijf kinderen te onderhouden, en turnen op topniveau is niet goedkoop. Kan het gezin deze dure reis naar de NK voor junioren en alle bijbehorende kosten zich wel veroorloven? Noelle voelt zich steeds meer schuldig in de rol die zij speelt in haar families geldproblemen. Daarnaast is Noelle natuurlijk ook gewoon een jong meisje, met vriendinnen, eerste liefdes, school en nog veel meer avonturen van een normaal 12-jarig meisje.


Dit boek is echt een kinderboek, ik denk dat vooral jonge meisjes rond Noelle's leeftijd het meeste plezier aan dit boek beleven. Het verhaal is boeiend en interessant en sluit, natuurlijk dankzij Dominique Moceanu's eigen ervaringen, erg goed aan bij het Amerikaanse turnsysteem. Als je dus meer te weten wil komen over het leven van een twaalfjarig meisje die op hoog niveau turnt in de Verenigde Staten, is dit een mooi boek om te lezen. Voor mij als volwassene werd het boek af en toe wat langdradig, ongeveer het hele boek lang gaat over de voorbereiding op de Nationale Kampioenschappen en over de geldzorgen van Noelle’s familie.

Wel vond ik het leuk dat de schrijfsters het gehele leven van dit jonge meisje beschrijven, dus niet alleen het turnen op hoog niveau, maar ook haar onzekerheden, zorgen, vriendschappen, shoppen, school en natuurlijk jongens. Hierdoor is het boek voor alle meisjes interessant om te lezen. Je hoeft helemaal niets van turnen te weten om plezier te beleven aan dit kinderboek. Achterin het boek staat een korte uitleg van alle woorden die gebruikt zijn, die iets met turnen te maken hebben. Wat er dus aan turnen beschreven wordt, wordt ook uitgelegd achterin het boek.

Het boek laat ook duidelijk zien dat het leven van een jonge turnster meer is dan alleen maar de glitterpakjes en de medailles. Behalve het vele trainen en daardoor dus het missen van sommige activiteiten van klasgenoten, komen ook de hoge kosten van de training, dure turnpakjes, reizen naar wedstrijden, en de vele andere kosten aan bod, en het grote schuldgevoel dat Noelle heeft tegenover haar grote familie, die het toch al niet breed heeft. Ze zit met de constante zorgen of haar dromen het wel waard zijn, om haar familie van zo veel geld en plezier te beroven. Dit geeft het boek zeker een extra waarde en iets wat de lezer zeker aan het denken zet. Dit vond ik een mooie toevoeging aan het verhaal, net als de kracht van vriendschap tussen de meisjes in het boek, die ook erg centraal staat gedurende het hele verhaal.

Wel mist het boek wat spanning. Het echte spannende stuk van het hele boek is vooral het allerlaatste hoofdstuk, wat mij betreft had die spanningsopbouw er al wat eerder in mogen zitten, soms blijf je als lezer iets te lang hangen op hetzelfde thema. Dit alles maakt het boek niet perse een slecht boek, jonge meisjes zullen zich vast meer in “Balancing Act” kunnen vinden dan ik als volwassen ex-turnster. Vandaar dat ik het boek vooral aanbeveel voor meisjes van de leeftijd 8 tot 13 jaar. Ik denk dat de oudere lezers iets meer spanning nodig hebben om het boek niet weg te leggen.

Koop hier uw turnboeken:

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.