IntoGymnastics Library: Fabian Hambuechen

Auteur:  Fabian Hambüchen, Sandra Beckedahl, Kai Psotta
Taal: Duits

Met deze biografie zou ‘Fabi’, zoals Fabian Hambuchen door fans en vrienden liefkozend genoemd wordt, zeker indruk maken. Hij heeft moeten dealen met collega’s die hem vriendelijk uitlachten, tot journalisten die zich afvroegen waarom hij al op 23 jarige leeftijd met een biografie kwam. Maar het boek is 230 pagina’s dik, zowel grappig als interessant en dat kan geen slechte toevoeging zijn aan de gymnastische bibliotheek.


In 2010 werd het boek gelanceerd in Duitsland. Dat was nou niet bepaald een succesvol jaar voor de de man van 1,63 meter uit Bergisch-Gladbach. Hij was wel onderdeel van het team dat de bronzen medaille behaalde op het WK in Rotterdam en de overwinning pakte tijdens het EK in Birmingham, maar moest de Duitse Kampioenschappen laten schieten vanwege zijn gezondheid. Die competitie won hij daarvoor al vier jaar op rij. Die beslissing was niet makkelijk, lezen we op de eerste 100 pagina’s van het boek. Hij was gepassioneerd en toegewijd als jonge atleet. Hij keek op tegen zijn oudere broer Christian en volgde hem al vanaf jonge leeftijd de turnhal in. Op zich niets bijzonders in de biografie van een kampioen, zoals velen ooit zijn begonnen, zo begon ook de carrière van Fabian Hambuchen.

Zijn relatie met angst en blessures is wellicht meer interessant voor de turnfans. Ronny Ziesmer’s crash in 2004, die hem deels verlamd maakte en daarna, nog dichter bij voor Hambuchen, de crash van Fabian Lotz. Hij viel van de ringen op zijn hoofd. Hambuchen was daar niet bij. Zijn vader, ook de coach van Lotz, wel. Niemand is onberoerd als je zoiets meemaakt, maar voor Hambuchen kwam dit extra hard aan, omdat Lotz zijn beste vriend was. Dit hoofdstuk is adembenemend. Het is een must-read.

Hij vertelt ook over zijn liefdesleven. Je zou denken dat dit een smakelijk hoofdstuk zou zijn, maar dat is het niet. Hambuchen vertelt hier zo zakelijk en licht over dat het nogal vreemd overkomt. Het zou kunnen dat hij deze toon kiest, omdat hij zich richt op het jongere publiek. Wellicht is het ook een stukje zelfspot. Maar de lezer heeft geen idee of deze ervaringen nu geslaagd zijn voor hambuchen of juist niet. Je zult in ieder geval moeten lachen om het feit dat liefde in het begin voelde alsof hij naar de tandarts moest of dat hij zijn eerste relatie verbrak omdat haar familieleden te veel rookten en hij bang was dat dit de doping controles zou beïnvloeden.

Op school lachte leerlingen hem uit, omdat hij een sport voor clowns deed. Dit is iets minder grappig stuk in het boek, maar het zal je toch laten glimlachen. Hambuchen zat meer met het feit dat veel mensen hem Florian in plaats van Fabian noemden. Wanneer je hart gaat ‘bloeden’ wanneer je zulke stukken lees, ben je een ware turnfan en dat is goud waard!
Door David Lortholary

Koop hier de autobiografie van Fabian Hambuechen of andere turnboeken:

 

 

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.