IntoGymnastics Library: Gymroddels

Taal: Nederlands
Auteur:Simone Kortsmit

Dit turnseizoen is niet zomaar een turnseizoen voor de meiden van turnvereniging Top Spirit. Ze gaan namelijk op trainingsstage en de meiden zijn door het dolle heen. Naast de turnstage zijn ze ook nog eens aan het trainen voor het NK. Er moet dus hard gewerkt worden dit seizoen. Voor Ling is het allemaal nog extra lastig. Haar BFF is naar Singapore verhuisd en ze mist Sammie enorm. Ook heeft Jill, haar teammaatje die maar al te graag de meiden pest, social media ontdekt. Ze verspreidt nare roddels over de andere meiden, via haar populaire turnblog.

Dit boek is het derde boek van de Turntoppers van Simone Kortsmit. In elk boek staat één van de teammaatjes van Top Spirit centraal. In dit boek is dat Ling. Ling heeft het moeilijk binnen de turn- en vriendenclub. Ze heeft problemen met haar zelfvertrouwen, waardoor ze een belangrijk onderdeel op vloer niet door durft te springen. Daarnaast is ze ook nog haar beste vriendin kwijt, die haar juist altijd wist te helpen. Ling voelt zich een buitenstaander en enorm eenzaam. Het feit dat ze van haar moeder geen Facebook mag, helpt ook niet mee. Dan gaat Jill ook nog eens roddels over Ling verspreiden.

Ik denk dat Ling een karakter is, waar veel jonge meiden zich in kunnen verplaatsen. Dat zij het gevoel er niet bij te horen mogelijk herkennen. Deze periodes waren zeker aanwezig, toen ik zelf jong was. Ik kon me dus makkelijk met Ling identificeren. Wat dat betreft geeft Gym Roddels je iets mee. Dat is voor mij een echt pluspunt aan dit boek.

Ook staat in het gehele boek internet en social media centraal. Met de daarbij behorende positieve, maar ook negatieve effecten. Ik vond het boek erg prettig om te lezen. De afwisseling tussen de blogposts van Jill, de gesprekken op whatsapp en de ‘gewone hoofdstukken’ werken meeslepend. Het verhaal is een groot avontuur. Sammie komt namelijk eindelijk in Nederland op bezoek, maar ze gedraagt zich erg vreemd. Ling komt er maar niet achter wat er aan de hand is. De meiden gaan op onderzoek uit als Sammie plotseling verdwijnt en begeven zich in de wereld van de gevaren van social media. Je weet namelijk niet altijd met wie je praat als je via internet berichtjes verstuurt. Nog gevaarlijker wordt het, wanneer ze zelfs afspraakjes gaan maken met die leuke jongen.

Op verschillende momenten zit je op je puntje van je stoel. Ik wilde namelijk weten wat er gebeurde, nadat er weer iets via sociale media was gezegd of gedaan. Het boek gaat dus niet alleen over turnen, al speelt turnen er natuurlijk wel een hele grote rol. Het gaat vooral over vriendschap en teamwork. Wel vind ik dat de houding van Jill af en toe te veel wordt. Ik snap dat er pestkoppen zijn, maar dit is nu het derde boek waar Jill vervelend is tegen de persoon die in dat boek de hoofdpersoon is. In haar verhaallijn zou ik het liefst wat meer verandering zien. Wie weet schrijft Simone Kortsmit nog een boek over Jill en ontdekken we, waarom zij zich zo gedraagt.

Behalve de onzekerheid van Ling en de social media komen er nog veel meer onderwerpen aan bod, die heel bekend zijn voor jonge meiden en jongens. Voor gymnasten is natuurlijk de hele sfeer binnen de turnzaal erg goed te begrijpen. Zeker omdat deze boeken zich afspelen in Nederland, is het voor mij als voormalig turnster net alsof ik weer in de turnzaal sta met mijn trainer en team-maatjes. Het is erg leuk om als oud-turnster deze boeken te lezen en weer een beetje die turn-sfeer mee te krijgen die ik erg mis van vroeger.

Het is leuk om steeds weer terug te stappen in dezelfde wereld die boek één, Nikki op Turnkamp, zo mooi heeft neergezet. Ik raad deze serie vooral aan voor meiden tussen de 9 en 13 jaar die van turnen houden, maar het kan ook zeker geschikt zijn voor jongens, of voor kinderen die niets van turnen weten. Net als bij de voorgaande boeken zijn er weer filmpjes die je kunt kijken. Door middel van een app, die alle turnonderdelen laat zien die in het boek aan bod komen, weet iedereen wat er bedoeld wordt. Zelfs wanneer je geen verstand van turnen hebt. Dit boek kun je los lezen van de twee eerdere boeken in de serie. Het leukste is het, als je het verhaal al kent vanaf boek één. Het is namelijk een hele leuke frisse serie, die ik zelf fantastisch zou hebben gevonden als jonge turnster.

Door: Janne Goosens

Koop hier Gymroddels of andere turnboeken:

 

Comments are closed.