IntoGymnastics Library: Leiden im licht

Schrijver : Christof Gertsch, Benjamin Steffen
Taal : Duits

Leiden im licht (lijden in het licht). Wat een titel. Wat een spagaat tussen een succesvolle, stralende blondine en de verklaringen die Ariella Kaeslin uitspreekt in deze autobiografie. De turnster uit Lucerne, een prachtig plaatsje in centraal Zwitserland, was de meest succesvolle Zwitserse turnster ooit, voordat Giulia Steingruber in haar voetsporen trad. Kaeslin was Europees Kampioene op sprong in 2009. Sprong was haar favoriete toestel, net zoals bij Giulia Steingruber. Ariella won ook zilver op het WK in hetzelfde jaar, werd drie keer Zwitsers sportvrouw van het jaar en werd langzaamaan een echte ster in haar thuisland.

Kaeslin verscheen op de voorpagina van tijdschriften, werkte mee aan diverse sponsordeals en het leek alsof zij in een droom leefde, net zoals bijvoorbeeld Roger Federer en Fabian Cancellara in Zwitserland. Haar lach was betoverend en het leek haar allemaal voor de wind te gaan, zelfs voor de insiders in de turnwereld werd de schijn opgehouden.

Volgens het verhaal dat je in dit boek kunt lezen, was dat alleen de zonnige kant van het leven van Kaeslin. De donkere kant bleef verborgen. De meeste media focussen uiteraard wel op die donkere kant, net zoals het boek. Het lijkt wel een triller; Op elke pagina voelt de lezer dat de donkere wolken zwaarder en zwaarder worden. Maar we beschouwen dit boek niet als een totale tragedie. We balanceren tussen de vrolijke en trieste momenten. Gemene mentale behandeling, zoals roddelen door een van de nationale coaches, wiens naam nooit genoemd wordt, maar later Erid Demay blijkt te zijn. Uithongering. Negeren van de verandering van het lichaam van de jonge meisjes. Nerveus en gebroken bleven de meisjes achter. Zoals Ariella Kaeslin in het boek zegt: "Als ik een knopje in kon drukken om direct dood te gaan, had ik het gedaan.” Kaeslin is niet de enige in dit verhaal, maar aangezien zij de beste turnster in haar land was en Zwitserland niet bekend was met veel van deze verhalen, moest het wel tot een uitbarsting komen. Kaeslin voelde zich te geïsoleerd, onder zeer grote druk van het almaar groeiende publiek. Ze gooide de handdoek in de ring. Een jaar voor de Olympische spelen. Ze voelde zich verloren.

Het begin van Ariella’s sportleven was een stuk aangenamer. Afijn, zo aangenaam als het leven van een jonge topsporter kan zijn. Maar plezier stond voorop. Het plezier van het bewegen. Tien jaar werd ze gecoacht door Susi Stettler. Gebalanceerde coaching, zacht van aard, zelfs in moeilijke mentale periodes voor Keaslin. Het kritieke punt ontstond, doordat de verhuizing naar Magglingen, het Nationale team, onontkoombaar was. Elke Zwitserse topatleet traint daar. Een prachtige plaats aan de buitenkant, maar een gevangenis binnen de muren. Dit gevoelige en prettig geschreven boek, schetst een helder beeld van de Europese misstanden. Zo’n succesvolle turnster, die op deze manier beschrijft wat zij heeft meegemaakt komt buiten Europa niet vaak voor. Jennifer Sey, voormalig Amerikaans Kampioene deed het in 2009, bij hoge uitzondering.

Door: David Lortholary

Koop hier Gymroddels of andere turnboeken:

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.