IntoGymnastics Library: Shannon Miller: My Child, My Hero

Taal: Engels

Auteur: Claudia Milller

Shannon Miller, niet alleen een held voor haar moeder, maar een held voor jong en oud in en buiten de turnwereld. Twee jaar op een rij was ze wereldkampioen op de meerkamp, ze won verschillende medailles op zowel de Olympische spelen in Barcelona als in Atlanta, en is voor vele mensen binnen de turnsport een grote inspiratie. In “Shannon Miller: My Child, My Hero” beschrijft Shannon's moeder, Claudia Miller, de lange reis van ups en downs die Shannon, en haar hele gezin, heeft doorstaan om op al die grote podia terecht te komen.

Het was verfrissend om eens een turnboek te lezen vanuit een ander perspectief dan de turnster zelf, tot nu toe zijn alle biografiën die ik heb gelezen geschreven door de turnster of door een team van de turnster en een professioneel schrijver. Dit boek is geschreven door de moeder van Shannon Miller, wat de turnwereld op een hele andere manier laat zien. Als een ouder een boek over hun kind schrijft is er natuurlijk het gevaar dat voor elke ouder hun kind een held is, en dat een boek al snel de air kan krijgen van, “Mijn kind is zo bijzonder,” en hoewel Shannon Miller voor een aantal jaar de beste turnster in de Verenigde Staten en in de wereld was, druipt deze gedachte niet van de bladzijden. Claudia Miller schrijft op een open eerlijke manier over alle gebeurtenissen in Shannon's turncarrière. Zo schrijft ze zowel over de overwinningen op de werldkampioenschappen als over de momenten waar Shannon tegen een burnout aan liep en af en toe erg kritisch kon zijn op haar broer en moeder. Het zijn dus niet alleen de mooie turnmomenten die aan bod komen, maar Claudia Miller beschreeft ook heel eerlijk en open de mindere momenten. Ze komt op mij over als een erg bescheiden eerlijke vrouw, wat het boek erg prettig maakt om te lezen.

Eerder heb ik recensies van de boeken van Shawn Johnson en Gaby Douglas geschreven. Net als deze twee dames is Shannon Miller ook een turnster uit de VS die van jongs af aan in de turnwereld is opgegroeid, toch is dit boek anders is. Shannon Miller komt uit een eerdere generatie in de sport, waardoor dit boek ons ook meer laat zien hoe het damesturnen verliep in de jaren 80 en 90. Ik vond dit ontzettend interessant, omdat het toch weer een hele andere periode is in de turnsport en ik daar graag meer over te weten wilde komen. Hierdoor, en door het feit dat dit boek door Shannon's moeder is geschreven komt de biografie ook een stuk volwassener.

Iets wat veel terugkomt in het boek is de relatie van Shannon en haar trainer Steve Nunno. Deze relatie heeft duidelijk zijn ups en downs, en opnieuw sta ik versteld van hoe coaches hun jonge turnsters af en toe behandelen. Ik begrijp dat ze het beste voor hebben met hun turnsters, en dat ze het beste uit de jonge meiden willen halen. Maar verschillende keren staat er zo veel druk op Shannon dat ze er bijna aan onderdoor gaat, vaak veroorzaakt door haar coach, die, onder andere, de gewoonte heeft meisjes regelmatig uit de turnzaal te sturen als ze het niet goed genoeg doen. Het blijft voor mij boeiend, maar zeker ook schokkend om deze verhalen te lezen, en blijft me tot denken zetten over hoe ver je mag gaan met jonge topsporters. Wat me wel opviel was hoe moedig betrokken Shannon's moeder er mee omgaat, ze laat niets zomaar zonder vragen gebeuren. Ze blijft erg betrokken bij alles, vele keren tot grote frustratie van Steve. Al erg vroeg in Shannon's turncarrière besloot haar moeder een jurycursus te volgen, niet persé omdat ze zo graag wedstrijden wilde jureren, wat ze wel is gaan doen, maar om de sport van haar dochter beter te kunnen begrijpen. Als er iets is wat me opvalt in dit boek is het de grote liefde en toewijding van Shannon, haar moeder en de rest van het gezin. Er moeten door iedereen in het gezin dingen opgeofferd worden voor Shannon's topsport, zeker omdat het niet een gezin is dat het erg breed heeft en bij het topturnen enorm veel geld komt kijken, maar de liefde en toewijding in het hele gezin blijft bestaan gedurende het hele boek, en daar heb ik veel bewondering voor.

Wat mij ook erg opvalt is de macht die de media heeft over de carrière van deze jonge vrouwen. Alsmaar verbuigen de media de gebeurtenissen in Shannon's wedstrijden om conclusies te trekken over de toekomst. Alsmaar bleven verschillende media publiceren dat Shannon te oud werd, dat ze haar goede tijd gehad had, dat ze haar plaats op het podium snel zou verliezen. Dit soort publicaties kan veel negatieve invloed hebben op de jonge turnsters. Vele mensen die op een publieke manier elke stap die ze zet beoordelen en daar conclusies uit trekken. Maar Shannon bewees ze alsmaar dat ze het mis hadden. Zeker toen ze opnieuw records brak op de Olympische spelen in 2006 en zelfs de eerste Amerikaanse vrouw was die een goude Olympische medaille in turnen won in een niet-geboycotte Olympische spelen.

Tussen de vele beschrijvingen van trainingen, wedstrijden, reizen, blessures en het herstellen daarvan, de burnout die Shannon heeft moeten doorstaan, en alle hindernissen die ze heeft moeten overkomen kun je gewoon bijna Shannon's vermoeidheid en pijn voelen. Net als in het boek van Gaby en Shawn speelt ook in dit boek religie en geloof in God een grote rol. Shannon en haar moeder zijn allebei Christian Scientists, dat betekent dat ze vooral geloven dat God voor hen zal zorgen en als ze niet lopen zoals ze verwachten, dan heeft God een ander plan. Af en toe was het alsnog noodzakelijk voor Shannon om medische ingrepen te doorstaan voor haar blessures, onder andere een operatie. Wel liet haar moeder de keuze voor deze ingrepen altijd bij Shannon zelf. maar wat vooral centraal staat is de religieuze 'practitioner' waar ze regelmatig praat om hindernissen te overwinnen. Hoewel het niet mijn geloof is, was het wel bewonderenswaardig hoeveel kracht ze uit haar geloof putte, en hoe ze steeds weer bleef doorzetten en vechten als ze ook had kunnen instorten.

Het grootste deel van dit boek gaat echt over de turnwereld zelf en hoe alles verloopt in de turnwereld en vooral voor Shannon Miller natuurlijk, dus ik beveel dit boek vooral aan voor mensen die geïnteresseerd zijn in de turnsport en/of betrokken zijn in het turnen. Het is een wat volwassener boek dan de boeken die ik eerder heb gelezen en schat het in voor een tienerpubliek of ouder. Ik denk dat turners en turnsters veel plezier aan dit boek kunnen beleven, maar zeker ook de ouders van de turners en turnsters, gezien dit boek ook door een ouder is geschreven. Ik denk dat vooral ouders Claudia Miller erg goed kunnen begrijpen en misschien nog wel wat lessen kunnen meenemen uit dit interessante boek.

Koop hier uw turnboeken:

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.