IntoGymnastics Library: Team Spirit

Auteur: Simone Kortsmit
Gepubliceerd in de talen: Nederlands/Dutch

De zomervakantie is voorbij en Marijke en haar turnvriendinnen moeten weer hard aan het werk, deze keer voor een belangrijke teamwedstrijd. Maar de meiden houden zich niet alleen bezig met turnen. Er zijn namelijk nog veel meer avonturen te beleven, zoals een grote sponsoractie en de jongen op wie Marijke een oogje heeft, Lucas, gedraagt zich plotseling behoorlijk raar. Dit allemaal in “Team Spirit”, het vervolg op “Nikki op turnkamp”

Net als Nikki op turnkamp was Team Spirit weer een ontzettend interessant en meeslepend boek om te lezen. Deze keer speelt niet Nikki, maar haar vriendin Marijke de hoofdrol. Dit vond ik een goede keuze omdat het een nieuw verfrissend verhaal gaf, maar toch over de vriendinnen die we al goed hebben leren kennen in deel één. Daarbij vond ik Marijke een energiek personage, wat het lezen erg plezierig maakte.

Het boek als geheel, vond ik net iets minder interessant dan deel één, ik miste een beetje het enthousiasme wat in “Nikki op turnkamp” zo duidelijk was. Dat maakte dit niet een slecht boek, als boek op zich was het nog steeds leuk om te lezen. Een turnkamp was voor mij gewoon net iets pakkender dan over de teamwedstrijd. Dat betekent niet dat dit boek niet boeiend was. Ook hier gebeuren, naast het turnen, weer veel aangrijpende dingen. Vooral het verhaal rondom Lucas en René was spannend en verrassend tot op het laatste moment.

Ook alle training voor de teamwedstrijd wekten mijn interesse, zeker nadat de vriendschap van Marijke en Nikki behoorlijk onder druk komt te staan. Als Jill, van het turnkamp, overstapt naar hun club, Top Spirit, is de vriendschap tussen Marijke en Nikki niet meer zoals die was, wat gevolgen heeft voor zowel de voorbereiding op de teamwedstrijd als het uitzoeken wat er toch gaande is met Lucas.

Net als “Nikki op Turnkamp” wordt er bij “Team Spirit” opnieuw gebruik gemaakt van het augmented reality, een mogelijkheid om, via een telefoon app, filmpjes te kunnen zien van alle turnonderdelen die Marijke en haar vrienden en vriendinnen doen. Dit geeft het boek een extra dimensie, die het, zeker voor kinderen, net weer iets aantrekkelijker maakt.

“Team Spirit” is, als Nederlands boek, weer echt herkenbaar voor Nederlandse turnsters. Simone Kortsmit laat ons écht ervaren hoe het is om een turnster bij een Nederlandse turnclub te zijn. En dat maakt het boek, zeker voor meiden die zelf op turnen zitten, erg herkenbaar om te lezen. En voor kinderen die niet op turnen zitten is het boek vermakelijk. Aan de hand van het boek nemen zij een kijkje in de turnwereld en wat er allemaal meespeelt in een turnvereniging en in een voorbereiding naar een teamwedstrijd. Dit maakt het boek voor zowel turnende als niet turnende kinderen leuk om te lezen, zeker omdat er nog veel meer te beleven is dan alleen maar training. Simone Kortsmit weet weer een goede combinatie te schrijven van turnen en andere spannende gebeurtenissen, zoals diefstal, verliefdheid, ruzie tussen vriendinnen, boevenbendes en nog veel meer.

“Team Spirit” is, net als “Nikki op Turnkamp” een spannend en interessant boek, op sommige gebieden net iets minder enthousiast en meeslepend, maar zeker de moeite waard. Ook dit boek is weer zeker een aanrader voor jonge meiden en jongens die van turnen houden. Ik kijk zeker uit naar wat Simone Kortsmit in de toekomst voor ons nog in de planning heeft.

Koop het boek:

IntoGymnastics library:

Koop hier uw turnboeken:

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.