IntoGymnastics Library: Verona van de Leur

Auteur: Vincent de Vries
Taal: Nederlands

In 2002 werd Verona van de Leur, de beste turnster van Nederland, verkozen tot Sportvrouw van het jaar. De meeste prestigieuze sportprijs van Nederland kwam in haar handen. In tegenstelling tot hoe ze het moest laten lijken, was haar leven alles behalve mooi en glamorous. In ‘Verona van de Leur', het resultaat van een lange serie interviews met deze bijzondere vrouw, schrijft auteur vincent de Vries over het bizarre boeiende harde leven van Verona van de Leur.

Dit boek is iets compleet anders dan alle kinderboeken, die ik de afgelopen tijd heb gelezen. “Verona van de Leur” is alles behalve een kinderboek. Het is een biografie over een van de meest besproken turnpersoonlijkheden van Nederland. Een grote kracht van dit boek is dat het niet enkel over turnen gaat. Het laat zien dat een gymnast meer is dan een alleen de turnster. Achter elke turnster zit een persoonlijk verhaal en dit boek laat de lezer kennis maken met dit verhaal. Het kijkje in Verona's leven wordt nog sterker door de openheid van Verona zelf. Ze beschrijft zichzelf in dit boek als verlegen meisje, dat nooit van aandacht heeft gehouden. Daarnaast komen onderwerpen aan bod zoals mishandeling door coaches en ouders, liegen naar de media en haar 72 dagen in een vrouwengevangenis. Verona geeft zich in dit boek helemaal bloot en deelt haar visie op deze gevoelige onderwerpen.

Dit boek is geschreven door auteur Vincent de Vries, die eerder al het boek ‘Vechtlust’ publiceerde over voetbalinternational Fernando Ricksen. Elk hoofdstuk begint met een titel en een quote. Deze quote licht een tipje van de sluier op over wat er in het hoofdstuk komen gaat. Waardoor je eigenlijk wel kan zeggen dat het boek professioneel is geschreven. Elk quote en ieder hoofdstuk trok me verder mee in het leven van Verona.

‘Verona van de Leur’ maakte bij mij wat emoties los. Onder andere door de manier waarop zij zegt dat zij behandeld is door coaches, familie, de turnbond en politie. Ik heb bewondering voor haar openheid en kracht die duidelijk van de bladzijdes van dit boek afspat. Ook uit Verona zich in dit boek over haar, vaak bekritiseerde en huidige carrière in de porno-industrie. Ze laat in deze biografie blijken dat ze nu voor de eerste keer echt zichzelf kan zijn.

Eigenlijk gaat maar een klein deel van dit boek over de turntrainingen en wedstrijden zelf. Als je een verhaal zoekt, dat inhoudelijk over turnen gaat is dit geen boek voor jou. Het is een combinatie van een kijkje in het harde leven van een topsporter en het persoonlijke verhaal van een jonge vrouw achter deze sportpersoonlijkheid. Wil je ontdekken hoe Verona zelf altijd naar haar leven heer gekeken, dan is dit boek zeker een aanrader.

“Verona van de Leur” is vooral aan te raden voor mannen en vrouwen boven de achttien jaar. Kennis van turnen of topsport is absoluut niet nodig om meegenomen te worden in het verhaal. Dit is het meest meeslepende turnboek dat ik tot nu toe heb gelezen.

 

Koop hier uw turnboeken:

 

 

 

Comments are closed.