IntoGymnastics Library: Winning Balance

Auteur: Shawn Johnson
Taal: Engels

Shawn Johnson is één van de meest bekende Amerikaanse turnsters in de geschiedenis van de sport, vaak genoemd in een adem met de turnsupersterren Nastia Liukin en Kim Zmeskal. Shawn staat vooral bekend om haar sterke powerhouse balk oefening waarmee ze op haar vijftiende levensjaar goud won bij de Olympische Spelen van Beijing. In haar boek, “Winning Balance”, beschrijft ze niet alleen haar leven, van familie tot training en van de Olympische Spelen tot 'Dancing with the Stars'. Ook staat ze ook vooral stil bij alle lessen die ze heeft geleerd gedurende haar leven. Een open en fris boek voor iedereen die meer wil weten over het leven van een Amerikaanse topturnster.

Op vele gebieden deed dit boek mij denken aan het boek “Grace, Gold en Glory” van Amerikaans turnster Gabrielle Douglas, waar ik al eerder een recensie heb geschreven. Net als Gabbie's boek gaat het over de gebeurtenissen, hindernissen en lessen uit het leven van een jonge Amerikaans turnster en voor beide meiden stonden naast het turnen ook de familie en het geloof centraal in hun leven. Toch miste ik iets in Shawn's boek. Het voelde voor mij, als lezer, alsof het deel tot de Olympische Spelen in Beijing wat gehaast was. Shawn beschrijft de belangrijke gebeurtenissen in haar leven, zoals het trainen bij Coach Chow, de belangrijke wedstrijden en het bereiken van Olympische training op Karolyi Ranch in Texas, even als gebeurtenissen op school en met haar familie. Toch miste ik gevoel in dit deel van het boek, het leek niet echt persoonlijk geschreven en ik had moeite om een connectie te voelen met Shawn. Dit viel mij vooral op in de manier zoals zij verschillende wedstrijden beschreef. Voor mijn gevoel zijn de wedstrijden iets waarbij spanning opgebouwd kan worden, waar de lezer kan worden meegesleept in het verhaal en de spanning van de wedstrijd mee kan ervaren. In plaats daarvan hield Shawn de beschrijvingen van wedstrijden vaak korter, systematisch en onpersoonlijk, zo schrijft ze over haar eerste wedstrijd als lid van het Nationale team: “Ik haalde de eerste plaats bij de meerkamp, sprong en vloer in Belgie...” Op deze manier beschrijft ze haar meeste wedstrijden naar de Olympische Spelen toe en dat voelde voor mij een gemiste kans om een connectie te maken met de lezer. Ondanks dat gebruikt Shawn wel een andere manier om de hoofdstukken toch persoonlijker te maken, en wel in de vorm van gedichten. Ze deelt verschillende gedichten in het boek die ze geschreven heeft gedurende de jaren, hierin is juist wel de persoonlijke noot te lezen. Hier voel je als lezer steeds een beetje emotie, die je op andere momenten in het boek wat mist.

Op de helft van het boek komt er een omslagpunt. Vanaf de Olympische Spelen in Beijing, waaraan Shawn met haar vijftien jaar de jongste van het Team USA was, wordt het boek ineens ontzettend persoonlijk en prachtig om te lezen. Of dat komt omdat dat zo'n belangrijke mijlpaal was in de turnster's leven, of omdat dat deel van haar leven het nog het beste in haar geheugen gegrift staat, dat weet ik niet. Het boek trok me ineens mee, diep in het leven van Shawn Johnson. Plotseling was er wel de spanning die ik eerder zo miste. Zowel de Olympische Spelen als alle andere ervaringen vanaf dat moment werden op een mooie emotionele manier geschreven. Niet alleen schrijft Shawn over de wedstrijden van de Olympische Spelen zelf, maar ook over vriendschappen met andere atleten, tegenslagen en emoties tijdens de Spelen, verliefdheid en, later in het boek, haar ervaringen met “Dancing with the Stars” en zelfs een angstaanjagende ervaring met een gewelddadige stalker. Dit maakte het boek absoluut waard om te lezen, ik leefde echt mee met de jonge turnster en werd steeds dieper meegetrokken in het boek. Het werd steeds lastiger om het boek weg te leggen.

Ook de wijze lessen die Shawn deelt aan het einde van elk hoofdstuk worden meer persoonlijk en raakten me meer naar mate het boek vorderde. In het begin leken de wijze lessen vaak een beetje cliché, en vaak lessen waarin God en geloof een grote rol speelt. Voor mij, als niet-gelovige, was het af en toe moeilijk om door deze stukken te komen, maar ook dit werd steeds persoonlijker, waardoor ik de wijze lessen makkelijker aan kon nemen. Misschien duurde het voor zowel Shawn zelf als mij als lezer een tijdje voordat het boek echt een meeslepend verhaal werd.

Ondanks dat het boek wat op gang moet komen, vind ik het geen slecht boek. Shawn's verhaal is er een van kracht en inspiratie. Die kracht en inspiratie zijn ook duidelijk te merken in de hoofstukken van haar boek, en wellicht kan “Winning Balance” ook andere jonge turnsters kracht en inspiratie bezorgen. Een ander belangrijk punt is dat dit boek ook goed laat zien dat de superster Shawn Johnson ook nog een gewone jonge meid is. Ze vertelt niet alleen over de harde trainingen, de pers, TV programma's en roem, ze vertelt ook over haar ouders, haar huisdieren, over liefde en school. Ze is niet alleen een topturnster, maar ook gewoon een meisje dat de zelfde soort dingen meemaakt als elk ander tienermeisje in de wereld. Dat maakt het boek zeker interessant voor meiden die zelf in hun tienerjaren zitten en zich kunnen verplaatsten naar het meisje, inmiddels vrouw, uit het boek. Deze zullen niet alleen makkelijker een connectie met Shawn kunnen maken en kunnen zien dat zij net zoals hen is, maar zij zouden ook veel kunnen leren van de lessen die Shawn met haar lezers deelt.

Al in al was Winning Balance een fris, inspirerend en open boek, wat voor mij als volwassen lezer een persoonlijke noot miste in vooral de eerste helft. Ik raad het boek vooral aan voor jonge meiden, zij zullen de meeste connectie hebben met het de turnster met de grote lach en een nog groter hart. Kennis van turnen zelf is niet nodig om dit boek te kunnen lezen, dus ook meiden die nog nooit zelf hebben geturnd of op een lager niveau turnen kunnen zich laten meeslepen door dit inspirerende verhaal.

CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION OF THE ARTICLE

Koop hier uw turnboeken:

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.