IntoGymnastics Library: Winning Team

Taal: engels
Door: Dominique Moceanu en Alicia Thompson

Britt Morgan is twaalf jaar als ze samen met haar ouders helemaal naar Texas verhuist om daar lid te worden van een topturn team, de Texas Twisters. Het lijkt allemaal wel leuk en fantastisch, maar Texas en haar nieuwe team zijn toch wel heel anders dan ze gewend was in Ohio. Niet alleen moet ze wennen aan het wonen in een nieuwe staat, ze heeft ook nog helemaal geen vrienden, en kent niemand bij haar nieuwe turnclub, waar alles een stuk strakker en strenger verloopt dan bij haar oude club.

“Winning team” is een boek over een jong meisje die net het top niveau van het Amerikaans turnen heeft behaald, maar daarbij haar oude woonplaats, huis, turnclub en vrienden moet achter laten. Ze probeert er alles aan te doen om vrienden te maken en écht deel te worden van haar nieuwe team, maar dat verloopt niet precies zoals ze wil.

Dit boek is deel één van de serie, geschreven door Amerikaans topturnster Dominique Moceanu, maar de boeken kunnen allemaal afzonderlijk gelezen worden. Eerder heb ik al een recensie geschreven van het boek “Balancing Act” uit de serie. Alle boeken in de serie spelen zich af binnen de turnclub “Texas Twisters”, maar elk van de boeken vertelt het verhaal van een ander meisje binnen het team.

Deze boekjes zijn perfect voor de jonge turnster, ik zou ze zelf verslonden hebben als twaalfjarige. “Winning team” is een mooie combinatie van turnen en hoe het is om aan topsport te doen, en de gewone levens van 12 en 13-jarige meisjes. Dit laat aan jonge turnsters, en niet-turnsters, fantastisch zien dat de topsporters die hun idolen zijn, ook gewoon als jong meisje zijn begonnen en ook gewoon problemen tegenkomen die alle jonge meisjes hebben in hun leven. In “Winning Team” zijn zulke problemen bijvoorbeeld vrienden maken, ouders die het erg druk hebben met hun werk, wennen aan een nieuwe plek om te wonen, maar ook ernstigere problemen zoals een eetstoornis. Ik vond dat het boek de eetstoornis van één van Britt's team-maatjes erg goed behandelde, op een realistische manier, maar toch niet te zwaar voor een twaalf-jarige om te lezen.

Het boek geeft een erg mooi beeld van vriendschap en wat het betekent om een team te zijn. Vooral, hoe het is om als nieuwkomer in een team terecht te komen wat al lang bestaat en waarvan de meiden erg close zijn. Britt probeert er alles aan te doen om er ook bij te horen, af en toe gaat ze behoorlijk ver. Ze moet veel lessen leren in “Winning Team”, om geaccepteerd te worden. Een centrale persoon in Britt's leven die haar veel van deze lessen leert is haar oma, die haar thuis onderwijs geeft. Aan de hand van het boek “To kill a mockingbird” leert Britt veel wijze lessen over vriendschap en deel van een team zijn. Dit vond ik een erg mooie manier om samen met Britt deze lessen te leren. Zelfs als volwassen vrouw die niet langer meer turnt, heb ik nog dingen geleerd van dit boekje.

Als er uit dit boekje één ding is wat echt veel indruk op me maakte was het een wijze les over teamwork die Britt leert, “...maar ik begon me te beseffen dat teamwork niet altijd alleen maar gaat om goed met elkaar op kunnen schieten, het gaat om er voor elkaar zijn, zelfs als dat betekent dat je moeilijke beslissingen moet maken.”

Af en toe vond ik “Winning Team” wel wat lastiger om doorheen te komen, omdat de kinderen elkaar soms wel echt vervelend behandelen, waar ik graag iemand wakker wilde schudden en zeggen, “Ben gewoon eens even aardig!” Maar het gaat natuurlijk wel over kinderen, en wie weet kan het jonge lezers zelf ook bewuster maken over hoe ze met anderen om gaan. Het was voor mij af en toe een beetje te veel gestechel, maar het geeft wel wat te denken.

Omdat de schrijfsters elke keer een heel boek nemen om een personage te behandelen is er veel diepgang in de boekjes, wat ik erg leuk vind. Beetje bij beetje leer je de meiden, en hun achtergrond, steeds meer kennen, en lijken het bijna vriendinnen van de lezer te worden. Zeker omdat zo veel van de besproken onderwerpen zo herkenbaar zijn voor jonge meiden - zoals de trainingen en de coaches, maar ook typische dingen zoals het mogen hebben van een mobiele telefoon, grappen uithalen, en slaapfeestjes – maakt het een hele leuke serie om te lezen.

Zowel turnsters als kinderen die nog nooit in een turnzaal hebben gestaan kunnen plezier beleven aan dit boek, kennis van turnen is absoluut niet vereist. Maar ik denk wel dat jonge turnsters zich het meest kunnen verplaatsen in de personages in dit boek. Ik denk dat kinderen (en dan vooral meiden) van tussen de 10 en 13 jaar het meest plezier aan deze boeken kunnen beleven, ikzelf zou gek zijn geweest op deze serie, als ik ze op die leeftijd had gelezen, en zelfs nu geven ze me nog steeds veel plezier.

Door: Janne Goossens

Koop hier Winning Team of andere turnboeken:

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.