Kans WK finales voor Nederlandse dames nihil

MONTREAL- De kans dat de Nederlandse dames in Montreal een WK finale halen is nihil, maar niet onmogelijk. Met nog twee subdivisies te gaan staat Eythora Thorsdottir vierde op balk en Sanne Wevers vijfde. Tisha Volleman bezet momenteel de vijfde plaats in het sprongklassement en Eythora Thorsdottir staat nog zevende in het klassement op vloer (allen op de geschoonde lijst). Sanne Wevers staat nog zesde in het brugklassement. In de volgende subdivisies turnen onder andere Duitsland, Frankrijk, Italie, Amerika, Brazilie, Japan, Amerika en China. Zij kunnen de Nederlanders nog uit de top acht van het klassement stoten en de Nederlanders hun kans op een finale ontnemen. Het is afwachten geblazen.. 

Verloop van de wedstrijd:
Nederland begint de kwalificatiewedstrijd in de derde subdivisie, dat is de eerste subdivisie van vandaag. Lieke Wevers is de eerste gymnaste, zij bijt het spits af op de evenwichtsbalk. Bij de opsprong heeft zij al een kleine wankeling en na de geheven pirouette een flinke wankel waardoor ze de combinatie naar dubbele pirouette mist. Bij de zijwaartse salto weet ze niet op het toestel te blijven, wanneer ze de balk opnieuw beklimt om haar oefening te hervatten raakt ze meteen weer uit balans. Toch weet ze wel op het toestel te blijven. Bij haar streksprong hele draai lijkt het weer even fout te gaan wanneer haar voet weg glipt, maar ze weet op het toestel te blijven. Met 11.166 punten mist ze haar enige kans op een finale. Eythora Thorsdottir is de volgende gymnaste. Opent sterk, heeft een kleine wankel na haar duikeldraai. Ook haar afsprong is niet geheel foutloos waardoor ze buiten de landingsmat moet stappen. Met 12.833 punten staat ze voorlopig vierde in het balkklassement. Er wordt een protest ingediend voor de D-score van Thorsdottir, maar deze wordt afgewezen. Haar score blijft hetzelfde. Sanne Wevers mist wat combinaties (en turnt opvallend geen flikflak hele draai) en moet haar afsprong sterk afhoeken, scoort net wat minder dan Thorsdottir en komt met 12.733 punten op een voorlopig vijfde plaats. Ook zij dient een protest in, maar ook deze wordt afgekeurd. Ze mist een samenstellingseis, een element achterover, haar opsprong (flikflak) telt niet mee voor deze eis. Het klassement op balk wordt voorlopig aangevoerd door Black met 13.433 punten.

Op vloer mag Tisha Volleman het spits afbijten. Ze opent met haar dubbele salto hele draai gehurkt, maar moet een val incasseren. Terwijl zij deze serie tijdens de Interland in Duiven keer na keer als een huis wist te landen. De rest van haar oefening turnt ze prima uit, 11.655 punten. Thorsdottir is de volgende aan zet. Haar vloeroefening gaat prima totdat ze zichzelf buiten de lijnen katapulteert met de tweeënhalve schroef. Ze krijgt 13.033 punten en staat daarmee voorlopig op de zevende plaats (geschoond) in het vloerklassement, een onzekere plaats met nog tweeënhalve subdivisie te gaan. Deze subdivisie heeft de Roemeense Larissa Iordache zich afgemeld door een verkeerde landing in de warming-up. Het klassement wordt momenteel aangevoerd door de Britse Fragapane met 13.933 punten.

Tisha Volleman is de enige Nederlandse die een gooi doet naar een sprongfinale. Ze opent super sterk met een yurchenko dubbele schroef, netjes uitgevoerd en prima geland. Ze scoort 14.466 punten. De hoogste score tot nu toe is 14.933 van de Russische Paseka. Haar tweede sprong, Yurchenko halve draai naar hele schroef gestrekt levert haar 13.9 punten op ondanks dat ze een klein stapje buiten de lijnen op de mat maakt. Dat brengt haar op een totaal van 14.183 punten, daarmee staat ze voorlopig vijfde. Nog eenentwintig gymnasten zullen een gooi doen naar een sprongfinale. Ook voor dit toestel.. nog even afwachten dus.

Na haar 'onvolledige' oefening op balk, turnt Sanne Wevers ook nog een brugoefening. Ze turnt een prima oefening met een huizenhoog vluchtelement, de Jaeger, Ze krijgt 13.8 punten toegekend van de jury. Hiermee staat ze voorlopig zesde in het brugklassement (geschoond).

Het is de komende subdivisies dus even opletten geblazen, er gebeuren veel dingen in Montreal dus niets is onmogelijk. Zo raakte zesvoudig wereldkampioen Uchimura eerder deze week geblesseerd en mist een van de favorieten bij de dames ook het Wereldkampioenschap. Iordache uit Roemenie is afgevoerd na een ongelukkige landing in de warming up op vloer. In de komende twee subdivisies onder andere gymnasten van sterke turnlanden zoals Duitsland, Frankrijk, Italie, Amerika, Brazilie, Japan, Amerika en China. Voorlopig staat Sanne dus nog vijfde op balk en zesde op brug (geschoonde lijst), Tisha vijfde op sprong (geschoonde lijst), Eythora zevende op vloer en vierde op balk (geschoonde lijst).

 

 

Comments are closed.