Olympisch goud voor Verniaiev, Biles en Hambuechen

RIO - Tijdens de laatste dag van de Olympische toestelfinales winnen Verniaiev, Biles en Hambuechen het goud.  Zonderland kan zijn titel aan rek niet verdedigen door een lelijke val. Op karakter turnt hij zijn oefening wel uit. Biles en Raisman zijn onverslaanbaar op vloer en Verniaiev pakt zijn eerste gouden plak deze Spelen.

Brug:
De Amerikaanse Leyva, geboren in Cuba, wist tijdens het WK in 2011 goud te winnen op dit toestel, in 2014 won hij het zilver. Hij turn hier een nette oefening en sluit deze af met een prachtige landing in zijn afsprong. We horen zijn coach Yin Alvarez; "Beautiful, that's my boy!" zeggen. Hij turnde hoge elementen en zijn coach voegt daar aan toe; "Very clean!" Leyva scoort 15.9 punten en legt de lat hoog voor de andere gymnasten. De Roemeense Muntean kwam al in actie op drie WK's maar turnt hier zijn eerste brugfinale. Met 15.6 punten lijkt hij niet mee te doen voor de medailles. Wellicht in de toekomst! De Chinese Deng kwalificeerde zich als derde voor deze finale. Hij maakt indrukwekkende salto's maar moet wat kracht bijzetten om in zijn handstand te blijven staan. Ook maakt hij een klein hup in de landing met een machtige D-score van 7.2 punten komt hij op een totaal van 15.766. Zijn landgenoot You is de vierde turner deze finale Ook hij turnt indrukwekkende salto's hoog boven de liggers. Na een prima oefening moet hij zijn dubbelhurk voorover met halve draai op zijn billen landen. Geen medaille voor hem. De Rus Belyavskiy zagen we eerder al in finales, misschien wint hij hier zijn eerste medaille. Hij kwalificeerde zich als tweede voor de finale aan dit toestel. Hij turnt een nette oefening, heeft een mooi ritme te pakken. Hij weet zijn dubbel half uit de brug wel goed te landen, met 15.783 punten komt hij daarmee boven de Chinese Deng en achter de leider Leyva op de tweede plaats. Verniaiev kan de top-3 wel eens overhoop gaan gooien. Hij kwalificeerde zich als eerste met een score van 16.166 punten. Hij moet hier en daar wat corrigeren in de handstanden maar kan zijn oefening doorkomen. Hij turnt de hoogste moeilijkheid van 7.1 punten. Met 16.041 neemt hij als favoriet in deze finale de leiding over. Leyva zakt naar de tweede plaats en Belyavskiy zit in de gevarenzone met nog twee turners te gaan. De Cubaanse Larduet maakte zijn meerkampfinale niet af omdat hij geblesseerd raakte, goed om te zien dat hij weer fit genoeg is om vandaag de finales te turnen. Helaas gaat ook deze finale niet helemaal volgens plan. Hij moet kracht bijzetten in de handstand. Hij herpakt zicht met een huizenhoge spreidsalto, maar dat kan de schade niet meer goedmaken. Met een D-score van 7.1 komt hij op 15.625, dat is voorlopig goed voor een vijfde plaats. De Japanse Kato moet nu minimaal 15.783 punten halen om het brons van Belyavskiy af te pakken, in de kwalificatie kwam hij tot een totaal van 15.5 punten. Hij zet een prima oefening neer, maar ook hij moet hier en daar wat extra kracht bijzetten in de handstand. Met 15.233 punten kan hij de top drie niet veranderen. Goud voor Verniaiev, die in de meerkamp al het zilver won. Het zilver gaat in deze finale naar Leyva en het brons is voor de Rus Belyavskiy.

Vloer
Murakami was de eerste turnster op vloer en turnt een goede oefening met moeilijke series. Zij zet de toon voor deze finale met 14,533. De Chinese Yang turnt 14,666 met een moeilijke oefening en zeer beheerste uitvoering. Zij gaat hiermee voorlopig aan de leiding. De Italiaanse powerturnster Erika Fasana turnt haar oefening met volle overgave. Sommige landingen zijn wat diep en zij scoort 14,533, dezelfde score als Murakami. Maar Fasana heeft een hogere E-score, waardoor zij nu tweede staat.
Amy Tinkler turnt ook moeilijke series en mooie hoge sprongen. Zij zal dankzij deze oefening aan de leiding gaan met 14,933 punten. Simone Biles is echter de volgende en zij turnt de oefening van haar leven. Met een 15,966 scoort zij meer dan een punt hoger dan Tinkler. Niemand kan daar nog overheen. De strijd zal nu om het zilver gaan. Giulia Steingruber maakt na Biles grote fouten en weet niet in de buurt van het podium te komen. Raisman, de Olympisch kampioene op dit toestel in 2012, weet ook dat de score van Biles onhaalbaar is. Maar zij scoort 15,5 punten en staat daarmee zeer stevig op de tweede plaats. Met nog één turnster te gaan weet Raisman dat ze zeker is van een medaille. Vanessa Ferrari is de laatste dame aan zet en turnt een fantastische oefening. Alleen bij haar laatste serie moet ze haar landing redden en dat kost haar het brons. Biles en Raisman winnen het goud en het zilver. Op grote afstand volgt Tinkler zichtbaar geëmotioneerd voor Groot-Brittannië op de derde plaats.

Rekstok:
De Duitse Hambuechen is de eerste turner in de rekstokfinale en samen met Zonderland favoriet voor het goud. Hij turnt een prima oefening, voert alle elementen netjes uit en gooit er zelfs nog de combinatie van Tkatchev gestrekt naar Rybalko uit. Hij scoort met een D-score van 7.3 een totaal van 15.766 punten. Zonderland is de tweede turner, won in Londen met 16.533 punten het Olympische goud aan dit toestel. Kan hij zijn titel prolongeren? Hij begint sterk, een prima Cassina. Kan zijn tweede vluchtelement niet opvangen en maakt een flinke smakker. 'The Flying Dutchman' blijft even beduusd liggen, maar staat weer op. Hij had al last van zijn rug en zijn vingers en kampte daarnaast afgelopen periodes met een hersenschudding en voorhoofdsholte ontsteking. Nu maakt hij een smakker die zeker impact heeft op zijn rug en hoofd. Gelukkig staat hij op, opnieuw gooit hij er een Kovacs uit. Dit keer vangt hij 'm wel op. Hij turnt zijn oefening uit maar met 14.033 punten zijn zijn kansen op een medaille verkeken. De Britse Wilson is de volgende, kwalificeerde zich als tweede voor deze finale. Hij komt tot een knappe score van 15.466 punten en komt daarmee achter Hambuechen te staan. De Amerikaanse Mikulak, kan heel zuiver turnen. In de kwalificatie had hij een opvallend lagere D-score van 6.4 punten. Hij zet een nette oefening neer. Je hoort zijn teamgenoot Brooks hem luid aanmoedigen. Dit keer turnt hij een D-score van 6.8, daarmee komt hij op een totaal van 15,4 en staat daarmee derde. Verniaiev won eerder vandaag het goud op brug, maar lijkt deze finale niet mee te doen voor de medailles. Zijn afsprong landt hij op zijn knieën. Zijn score is niet genoeg om de top-3 te veranderen. De Braziliaanse Baretto Junior wordt op handen gedragen door het publiek, Ook hij turnt mooie combinaties. Moet 15.4 scoren om Mikulak uit de top-3 te krijgen. Hij komt tot een score van 15.208. Dat is dus niet genoeg. De Cubaanse Larduet is de één na laatste turner deze finale. In de meerkampfinale raakte hij geblesseerd. Dat is dan ook de reden dat hij wat mank het podium op komt. Ook hij zet sterke combinaties neer. Een hoge D-score, maar een wat lagere E-score, brengen hem naar een totaal van 15.033 punten. Daarmee wordt hij voorlopig vijfde. De Amerikaan Leyva turnt normaal gesproken huizenhoge vluchtelementen, maar neemt daarmee ook risico. Ook deze keer turnt hij hoog boven de stok, alleen de Kolman moet hij wat krap opvangen. Verder geen foutje te bekennen tot een kleine hup in de landing van zijn afsprong. Even is het spannend, maar wanneer zijn score van 15.5 op het scherm verschijnt weten ze genoeg. Hij wint het zilver. Het goud is voor Hambuechen, die hier zijn laatste wedstrijd turnde. Het brons is voor de Britse Wilson.

Comments are closed.