Sanna Veerman zestiende in Europese meerkampfinale

BERN - Tijdens de meerkampfinale van het Europees Kampioenschap turnen in het Zwitserse Bern weet Sanna Veerman van Turnz Amsterdam knap zestiende te worden met een totaalscore van 51.598 punten. Het goud gaat naar Eremina uit Rusland met een puntentotaal van 54.550, zij wist zich ook als eerste te kwalificeren voor deze finale. Het zilver werd omgehangen bij Genhart die voor het thuispubliek turnde, een knappe prestatie want zij wist zich als veertiende te kwalificeren voor deze finale. De Italiaanse Basile neemt het brons mee naar huis met een totaal van 54.266 punten. 

Sanna Veerman begint haar wedstrijd op vloer, waar ze zonder grote fouten haar oefening door weet te komen. Ze behaalt een score van 12.733 punten met een D-score van 5.1. In de eerste rotatie is dit de vierde score. In het individuele klassement de Italiaanse Basile aan leiding met 14.2 punten gevolgd door Crisan uit Roemenië en Kinsella uit Groot-Brittannië. Veerman staat na de eerste rotatie gedeeld achttiende, maar alles kan nog gebeuren!

Op naar sprong waar Sanna deze rotatie het spits mag afbijten. Ze springt een yurchenko gestrekt heel, met een minuscuul hoekje in de heupen en een klein hupje in haar landing. Een prima sprong die haar 13.733 punten opleveren. Dat brengt haar op een totaal van 26.466 punten in de tweede rotatie. De Deense Skammelsen springt ook erg goed en behaalt een score van maarliefst 14.433 punten wat haar op een totaal brengt van 27.466 punten. Dit is genoeg om samen met de Britse Kinsella aan leiding te gaan. De Italiaanse Linari en landgenote Basile volgen. Sanna is geklommen in het klassement van de achttiende naar de elfde plaats. In de derde rotatie zal Sanna turnen op brug.

Veerman turnt in de derde rotatie als laatste turnster aan brug, na de Deense Skammelsen en de Italiaanse Linari die momenteel het klassement aanvoeren. Zowel Skammelsen als Linari scoren op de brug niet zo hoog, de Italiaanse Basile turnt op balk en met een score van 13.466 op dit toestel klimt zij naar de eerste plaats in het klassement. Veerman wordt flink aangemoedigd door haar teamgenotes op de tribune wanneer zij haar brugoefening turnt, het moet een prima oefening zijn geweest want ze krijgt 13.166 punten en klinkt weer wat plaatsen in het klassement. Ze gaat van de elfde naar de zesde plaats. Basile voert het klassement aan met een totaal van 40.966, gevolgd door de Russische Eremina die zich als eerste voor deze finale wist te plaatsen met een totaal van 56.732 punten. De Britse Kinsella, die zich als derde voor de finale plaatste achter de Russische Eremina en Iliankova, zakt naar de vijfde plaats net boven Veerman.

Het laatste toestel voor Sanna Veerman is de evenwichtsbalk, tijdens de kwalificatie was zij hier niet de sterkste Nederlandse en wist zij 12.241 punten bij elkaar te turnen. Linari is ook aan zet op dit toestel en turnt 13.066 punten bij elkaar, dit is zeker niet voldoende om terug in de top drie te komen. Basile turnt sterk op vloer en scoort 13.3 punten en komt op een totaal van 54.266 punten, dit is voorlopig voldoende om het klassement aan te voeren met nog verschillende turnster te gaan. Veerman moet een val incasseren in haar acrobatische serie op balk, ze scoort 11.966 punten en zal daarmee wat zakken in het klassement met een puntentotaal van 51.598. De Britse Kinsella en Methuen komen de top drie weer binnen. het is tot aan het laatst spannend of zij in de top drie zullen blijven of dat de Russische Eremina of Zwitserse Genhart hen van het podium kan stoten. Genhart turnt sterk aan brug met een mooie Shaposhnikova, overvliegen, wippertje en nog een vluchtelement. Ze scoort 13.533 punten en wordt daardoor tweede ten koste van de Britse Kinsella. Mogelijk wordt haar landgenote Methuen ook nog van het podium gestoten door de Russische Eremina. Zij turnt dubbelheel op vloer, gevolgd door een dubbele pirouette met het been hoog. anderhalf naar tweeënhalve schroef en eindigt met een triple. Ze scoort 13.7 punten en pakt daarmee het goud met een puntentotaal van 54.550 punten. Gehard wint het zilver en de Italiaanse Basile het brons. Veerman eindigt op een zestiende plaats twee plaatsen achter de Belgische Brassart.

Comments are closed.