Terugblik met Yuri van Gelder op de ringfinale

Glasgow- Yuri van Gelder turnde vandaag de ringfinale en scoorde met een bijna perfecte oefening net iets te weinig om op het podium te belanden en rechtstreeks te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio, de scores in de ringfinale lagen weer dicht bij elkaar. Petrounias ging er van door met het goud terwijl de twee Chinese heren het zilver en het brons meenemen


Starten

"Als eerst starten is niet altijd even voordelig.." zegt coach Bram van Bokhoven. "Het was allemaal wat rommelig omdat er wat meer showelementen in de opmars zitten tijdens dit WK. Gelukkig heeft Yuri genoeg ervaring om die knop om te zetten en vond hij het volgens mij wel gaaf." Sommige turners vinden het Nadelig om te starten tijdens een finale omdat andere gymnasten dan precies weten wat ze moeten scoren omdat de jury strenger kan zijn. "Ik was er eerst niet zo blij mee om te starten," vertelt Van Gelder. "Uiteindelijk probeerde ik er maar mijn voordeel uit te halen, maar dat heeft helaas anders uitgepakt."

De oefening

De ringenspecialist uit Waalwijk turnde nagenoeg een perfecte oefening. Alle elementen waren goed aangehouden en clean uitgevoerd. "Ik heb echt lekker geturnd," zegt Van Gelder trots. "Enige puntjes van aftrek die ik zelf terug kon vinden waren mijn slordige benen in de rollen en een rustmomentje dat ik dit keer moest pakken omdat een kleine zwaai te pakken had, waardoor ik niet in een keer door kon turnen omdat ik daarmee de zwaai zou vergroten.." Zelfs de afsprong wist Van Gelder als een huis te landen, daar waar hij normaal gesproken wat moeite heeft om in een keer goed te landen. "Mijn afsprong is ook geteld als gestrekt, waar hij normaal wel eens wordt afgewaardeerd. Ik heb denk ik wel een kleine hoek te pakken, maar ik vond het eigenlijk wel goed gaan."

Score

De score (15.5) van Yuri viel wat lager uit dan verwacht. Hij scoorde een punt lager dan in de kwalificatie terwijl de oefening juist beter was. "De score van de kwalificatie kan je niet vergelijken met de score van nu.." legt Bram van Bokhoven uit. "Er zit vandaag een andere jury, maar er kwam wel een andere score op het bord dan dat ik had gedacht. Mijn gevoel was wat enthousiaster over de score. Ik had eerder een 15.7 verwacht." Of de score nou ligt aan het feit dat er toch nog wat foutjes verstopt zaten in de oefening, of omdat de jury wat strenger is voor Van Gelder of omdat hij vandaag moest starten, Van Gelder komt wel vaker een paar tienden te kort die hem in de ringfinale de kop kosten, juist omdat daar de scores zo dicht op elkaar liggen. "We zitten altijd aan de verkeerde kant van die paar tiendes.." aldus Van Bokhoven. Van Gelder: "Je turnt finales om een medaille te pakken.. ik had een ander cijfer verwacht, eerder een 15.65 ofzo. Ik had me de hele dag al voorbereid dat wanneer ik de landing zou 'sticken' dat ik er wel zou zijn. Dat bleek helaas niet zo.."


Moeilijkheid

Van Gelder turnde in deze finale een moeilijkheid van 6.8 punten, wanneer je naar het klassement kijkt zou dit genoeg moeten zijn om in de finales goed mee te kunnen. Als wereldturner kan Yuri dat ook, maar ergens zal hij wat puntjes moeten pakken om aan de goede kan van de tienden verschil moeten komen. "De D-scores liggen bij de ringfinale altijd dichtbij elkaar." legt Van Gelder uit. "Als ik daarmee dus verschil zou willen maken, kan ik alleen nog wat punten pakken in mijn afsprong, maar dat kan dan weer een risico met zich meebrengen in de E-score.." De D-score van de gouden medaille winnaar hier tijdens het WK in Glasgow heeft dezelfde moeilijkheid als Van Gelder, maar pakte zijn punten vooral in de uitvoering. "Ik ging vandaag voor perfectie.." aldus Yuri. Alleen de twee Chinezen Liu en You turnden een hogere moeilijkheid dan Van Gelder.

 

Toekomst

"De aanhouder wint, we blijven er voor gaan. Alles moet nou eenmaal samen vallen op het juiste moment en het zou mooi zijn als dat moment in Rio is. We gaan er voor en ik geloof er nog steeds in dat dit gaat lukken." Het hoofddoel van het Nederlandse mannenteam was dit Wereld Kampioenschap om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016, dit doel werd niet behaald omdat Nederland als elfde eindigde en daarmee geen teamfinale wist te behalen. "We zijn als team aan deze missie begonnen en we zijn nog steeds in de race.." vertelt Van Gelder trots. "En we doen nog steeds mee, we zijn elfde van de wereld en wie kan rekenen weet dat we dan dus derde zouden worden op het Test Event, waar we top 4 moeten eindigen. We gaan gewoon via de zijdeur naar Rio, dit gaat ons lukken."

Comments are closed.