Volleman elfde tijdens EK finale, Thorsdottir twaalfde

Cluj Napoca - Elissa Downie heeft de Europese titel te pakken in de meerkamp. Ze scoort 55,765 en is daarmee de eerste Britse in de geschiedenis die deze titel wint. De Hongaarse Kovacs werd tweede met 55,432 gevolgd door De Jesus Dos Santos (FRA) met 55,065 punten. Eythora Thorsdottir wist mede door een val op brug  en balk niet in de buurt van het podium te komen en eindigde op de twaalfde plaats. Volleman turnde, op een foutje op balk na, een stabiele wedstrijd en eindigde op de plaats elf.

In de eerste rotatie mag Thorsdottir aantreden op sprong en doet dit met een nette yurchenko dubbele schroef, goed voor 14,100 punten en staat daarmee op de derde plaats, achter Kovacs (HUN) en Downie (GBR).  Volleman turnt als eerste op de balk en laat daar een redelijke oefening zien, maar mist een eis door wat gemiste combinaties. Met 12,066 staat zij na de eerste rotatie op plaats 21.

Het tweede toestel voor Thorsdottir is brug. Ze turnt een prachtige oefening, totdat ze met een van de handstanden in de fout gaat en een val moet incasseren. Het podium verdwijnt daardoor uit het zicht. Een score van 12,366 staat zij na twee rotaties op plaats zeven. Volleman turnt een prima vloeroefening en scoort 12,966. Kovacs en Downie voeren nog steeds het klassement aan na twee toestellen, gevolgd door Eremia (RUS).

Bij het derde toestel balk gaat Thorsdottir volledig de mist in. Een grote wiebel en een val na haar ringsprong, gevolgd door een knie aan de grond bij de afsprong zorgen voor een score van slechts 11,966. Vollleman turnt op sprong een goede yurchenko dubbelschroef, met een ietwat diepe landing voor 14,233 punten. Zij staat na drie toestellen op de tiende plaats. Kovacs, Downie en Eremia gaan nog steeds aan de leiding. De Franse De Jesus Dos Santos staat vlak achter Eremia op plaats vier, dus het wordt nog spannend wie het brons omgehangen krijgt.

Volleman sluit haar meerkampfinale af op brug en doet dit prima met 12,733.  Zij eindigt deze wedstrijd op de elfde plaats met 51,998. Thorsdottir weet op vloer mooi af te sluiten met 13,533 punten. Ze kan haar klassement uiteraard niet meer goedmaken en eindigt op plaats twaalf met 51,965 punten.

Kovac turnt een prachtige vloeroefening en staat aan de leiding met 55,432 op het moment dat Downie haar vloeroefening nog moet turnen. Ook De Jesus Dos Santos is nog in de race voor een medaille. Zij turnt op sprong een yurchenko dubbelschroef met grote hup naar achteren voor 14,333 en daarmee gaat ze Eremia voorbij. Kovac en De Jesus Dos Santos leiden op dat moment het klassement. Downie zal alles op alles moeten zetten om Kovacs voorbij te gaan op vloer en dat lukt. Ze scoort 13,833 en met 55,765 is Elissa Downie de nieuwe Europees Kampioene op de meerkamp. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Britse deze titel pakt. Kovac (HUN) wint het zilver en de Jesus Dos Santos (FRA) pakt op het allerlaatste toestel de Russin Eremia nog in en wordt derde.

Comments are closed.