Volleman, Wevers en El Zeiny in Code of Points na Glasgow

TILBURG - Tijdens het Wereld Kampioenschap in Glasgow hebben verschillende gymnasten weer een eigen element op hun naam gekregen, maar hoe zit dat eigenlijk met alle regels omtrent het indienen van nieuwe elementen, wie heeft de meeste elementen op zijn naam en hoeveel Nederlanders hebben een eigen element? 

Nederlanders met een element
In de bijbel van het turnen, ook wel de Code of Points genoemd, staan ook wat Nederlandse namen. De Code of Poinst is het document waarin onder andere alle opsprongen, gymnastische sprongen, acrobatische onderdelenen en vlucht elementen staan vermeld. Hierin staan ook wat elementen die de naam van een Nederlandse gymnast dragen. Zo bestaan er de Van Leeuwen en de Hoefnagel op brug, maar ook de Van Gelder aan ringen en de Zonderland op brug met gelijke liggers en natuurlijk niet te vergeten de Van Roon op vloer en de Wevers pirouette op balk. Daar zijn dit WK wat elementen bijgekomen. Zo staan zowel Lieke Wevers als Tisha Volleman nu ook twee maal in de Code of Points, ook de Egyptische turnster El Zeiny (die in Nederland woont), heeft ook een element op haar naam geschreven.


Bedenken

De geheven dubbele pirouette op de evenwichtsbalk draag de naam van Sanne Wevers. "Het voelt erg bijzonder om in de boeken te staan." legt Sanne Wevers uit. "Toch is het niet zo dat je in de training echt gaat zoeken naar elementen die nog niet bestaan. Vaak zit het in een draaitje extra, maar dat kan zeker niet bij alles wat we doen.." Door onder andere de 'Wevers turn' valt Wevers nog meer op, op het nationale maar zeker ook internationale podium. "Het is wel echt mijn handelsmerk geworden. Over het algemeen word ik wel herkend door mijn exclusieve balkoefening, waar ik vooral internationaal veel complimenten voor krijg. Gelukkig zijn er niet veel gymnasten die me na zijn proberen te doen.." Tweelingzus Lieke Wevers heeft sinds dit WK ook een element op haar naam staan, de vijfvoudige pirouette. "Het moment dat Sanne haar dubbelpirouette geheven goed uitvoerde was een enorm succesgevoel, ook bij mij" legt Lieke Wevers vol trots uit. "Ik was super trots en ondanks dat het echt iets van haar was, is dit een van de meest bijzondere momenten uit mijn Carriere geweest." Dit vertelde Lieke voor haar prestaties in Baku en voor het WK Turnen in Glasgow "Ik ben er niet zo heel erg naar op zoek, maar daar loop je trainingsgewijs tegenaan, als je een onderdeel goed beheerst, kan er wel eens een creatief ideetje bij je opkomen om daar een moeilijkere versie van te maken.." legt Wevers uit. "Om het potentiele eigen element goed te turnen moet ik nog wel het element gaan beheersen." De vijfvoudige pirouette draagt zowel de naam van Lieke Wevers als van Tisha Volleman omdat zij de pirouette beiden dit WK hebben uitgevoerd, daarnaast heeft Lieke ook nog de drievoudige pirouette met been in attitude houding op haar naam geschreven en draag de gesprongen pirouette met been in attitude houding voortaan de naam 'Volleman'.


Officieel
De nieuwe elementen worden pas echt in de Code of Points toegevoegd met de naam van de gymnast wanneer het onderdeel met minder dan 0,3 punten aftrek wordt uitvoert tijdens een officiële FIG wedstrijd. Dat wil zeggen dat zij het onderdeel uit moet voeren tijdens een Wereld Kampioenschap of een Olympische Spelen. Ook moet bij de dames het onderdeel moeilijker zijn dan een B-element om het onderdeel op naam te krijgen. Verwarrend is echter dat wanneer mensen met dezelfde achternaam een nieuw element turnen, het element gewoon de achternaam krijgt. Zo lijkt het dat de mannelijke Japanse turner Kato al meerdere elementen op zijn naam heeft, maar deze elementen zijn niet allemaal door dezelfde Kato geturnd. Dit is wanneer je door de Code of Points bladert niet altijd terug te zien. Bij de zusjes Wevers zal dit dus ook het geval zijn, de pirouette van Sanne op balk heet de Wevers Pirouette, maar de twee 'nieuwe' pirouettes van Lieke op vloer heten ook de Wevers Pirouette. Verwarrend is het dus wel een beetje.

Arican(TUR)pb

Risico

Omdat het element nog geen echte waarde heeft wanneer je het voor het eerst uit voert, zit er ook een risico verbonden aan het turnen van een 'eigen' element tijdens zo'n grote wedstrijd als een Wereld Kampioenschap of een Olympische Spelen. "In mijn geval was het niet zo heel gevaarlijk.." legt Sanne Wevers uit. "Bij mij ging het over een halve draai meer, dus in het ergste geval waarderen ze 'm af en wordt het geteld als een anderhalve pirouette." Bij andere elementen kan het risico groter zijn.. "Wanneer een element nog niet in de FIG code staat moet het bij elke wedstrijd opnieuw worden aangevraagd tot het element in de code komt," legt oud topturnster Laura van Leeuwen uit. "Een element kan pas in de code komen wanneer je deze op een officiele FIG wedstrijd uitvoert. Tijdens de OS van 2004 was mijn kans om dit element op mijn naam te schrijven en dat was gelukt. Een element moet namelijk wel lukken met minder dan 0,3 pnt aftrek.." Dat een element goed uitgevoerd moet worden, voordat het opgenomen wordt in de Code of Points, weet de Turkse turner Arican als geen ander. In Nanning turnde hij een vernieuwende afsprong van de brug, maar omdat zijn benen niet volledig gestrekt waren is het onderdeel wel opgenomen in de Code of Points, maar krijgt het pas zijn naam wanneer hij het foutloos turnt tijdens een officiele FIG wedstrijd. "De volgende wedstrijd ga ik het weer proberen, want dit onderdeel is van mij!" zegt de Turkse turner gretig voorafgaand van het Wereld Kampioenschap. Helaas loopt deze wedstrijd voor hem anders dan gepland en zonder finale wil hij het risico niet lopen. Ondertussen heeft niemand anders het element uitgevoerd en kan het element alsnog zijn naam krijgen wanneer hij de afsprong turnt tijdens de Olympische Spelen.

11167665_883390021707583_5242561169867884082_n

Nieuwe opsprong Scheafer tijdens EK Montpellier

Moeilijke elementen
Pauline Schaefer staat in het lijstje met nieuwe elementen die tijdens het EK in Montpellier zijn ingediend, "Je kan het element vinden in de Code of Points” aldus Schaefer. Het onderdeel wordt opgenomen in de Code of Points maar zal niet de naam dragen van de Duitse turnster omdat het een opsprong is met een B waarde. "Het onderdeel heeft dus niet mijn naam, maar het is wel leuk om te weten dat ik ervoor heb gezorgd dat het er in kwam te staan." aldus Schaefer. De turnster heeft al een element op haar naar staan, namelijk de Schaefer salto op de evenwichtsbalk. "Ik ben trots dat het mijn naam draagt, maar je voelt wel extra druk om het element goed uit te voeren." legt Schaefer uit. "Helemaal omdat ik vooralsnog de enige ben die het uit voert." Voor sommige gymnasten werkt het hebben van een element verslavend. "In het begin was het gewoon leuk om nieuwe dingen te proberen," vertelt de gedreven Schaefer. "Inmiddels is het een nieuw 'doel' binnen het turnen geworden." De Nederlandse turnster Sanne Wevers deelt deze mening niet. "Het is altijd leuk om die optie open te houden, maar het is niet iets waarnaar ik op zoek ben in de trainingen."

Geschiedenis
Een andere oud-Nederlandse turnster die een onderdeel op naam heeft staan is Laura van Leeuwen. Niet zo actief meer in de turnsport, want inmiddels is ze werkzaam als tandarts, maar ze kijkt nog graag naar oefeningen op de brug, "Het idee voor het nieuwe element kwam nadat ik de Maloney (zonder halve draai) redelijk snel had geleerd." vertelt de oud turnster enthousiast. "Met een halve draai erbij werd het een nieuwe uitdaging en dit element bestond nog niet, wat het natuurlijk extra leuk maakte.” De nieuwe generatie turnsters en turnfans kent Laura van Leeuwen misschien niet meer. Toch is ze een soort van 'onsterfelijk' want ze staat als turnster in de Code of Points en haar element wordt nog regelmatig geturnd. En wie goed naar het commentaar op televisie luistert, hoort bij menig brugoefening de 'Van Leeuwen' voorbij komen. "Vooral brug vind ik erg leuk om naar te kijken en ook de andere toestellen bekijk ik met plezier. Het is altijd leuk om te zien dat veel turnsters mijn element turnen. Het geeft een speciaal gevoel, het is bijzonder." Wie haar onderdeel het beste uit voert weet ze niet, "Inmiddels heb ik wel veel turnsters gezien die de 'Van Leeuwen' heel mooi uitvoeren.."


Meester

Een man die de afgelopen twee jaar maar liefst drie elementen op zijn naam heeft gekregen is de Japanse Kenzo Shirai, de Japanner heeft een geweldig gevoel voor schroeven en legt daarmee de lat voor andere turners hoog op sprong en vloer. Daar waar hij maar liefst een viervoudige schroef weet te turnen. “De viervoudige schroef is het element wat ik als eerste zelf heb bedacht.” legt Shirai uit. "Daarna heb ik er met veel zelfvertrouwen aan gewerkt”. De turner kreeg tijdens het Wereldkampioenschap in Nanning nog twee andere elementen op zijn naam. "Je moet wel dapper zijn om dit te doen, je kan geblesseerd raken door nieuwe elementen of eerder fouten maken. Het is niet voor de hand liggend om een nieuw element te doen." aldus de Japanner. De turner uit Japan is ondanks dat hij drie keer een element toegewezen kreeg, niet perse bezig met het bedenken van een vierde nieuwe element. "Eerst wil ik de E-score van mijn oefeningen verhogen, daarna ga ik pas weer verder met nieuwe elementen. Momenteel denk ik nog niet aan een vierde element, ik werk gewoon hard in de trainingen.."

11150325_881120611934524_4830399018710379939_n

Arican EK turnen Montpellier

Strijd
Een andere turner die momenteel nog regelmatig in actie komt en onlangs ook een element op zijn naam probeerde te schrijven is de Turkse Ferhat Arican. Zijn eerste element op brug kreeg hij in 2008 toegewezen op vijftienjarige leeftijd. "Ik was zo blij, ik ben nu een soort van onsterfelijk in het turnen, want ik blijf voor altijd in de boeken staan.." vertelt de turner trots. Toch laat hij het hier niet bij zitten. "Een element is niet genoeg voor mij.." lacht de Turk Arican, die in 2013 het tweede element op zijn naam schreef. Zijn tweede element is een sprong over de pegasus die niet onopgemerkt is gebleven.De Italiaanse turner Edalli begrijpt niets van dit element. "Hij zei ooit tegen mij 'Ik krijg het niet uit mijn hoofd, hoe doe je dat element, ben je gek ofzo?'" lacht Ferhat Arican. Inmiddels heeft de Turk er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk elementen op zijn naam te krijgen. Het derde element heeft hij al geturnd, maar draagt voorlopig nog niet zij naam. "Wacht maar, de volgende wedstrijden laat ik nog wel wat zien.. al brengt het wel enige risico's met zich mee dus ik moet verstandige momenten kiezen, helemaal nu de kwalificatie voor de Spelen ook via het WK loopt moet ik niet te veel risico lopen." De turner had geen mogelijkheid om een verstandig moment te kiezen omdat hij zich niet wist te plaatsen voor de finales. We moeten dus nog even wachten op het nieuwe element wat in de toekomst misschien wel 'Arican' gaat heten, tenzij niemand anders het onderdeel eerder goed uit voert op een officiele FIG wedstrijd.

De naam die bij de heren het meeste wordt genoemd is Tsukahara, deze naam komt na het WK maarliefst zeven keer voor in de Code of Points. Vier staan er op naam van de Tsukahara die de vader is van de andere Tsukahara die het vijfde element op zijn naam heeft. Yamawaki heeft ook vier elementen op zijn naam. Tsukahara(vader) en Yamawaki spannen dus de kroon.. Dit WK in Glasgow zijn er nog eens twee bijgekomen door de Australische Tsukahara aan ringen. Op de tweede plaats staat Shirai met drie elementen. Hij turnde dit WK geen nieuwe elementen op zijn naam. Hij moet deze plaats voorlopig nog delen met Carballo, Balandin en Li Ning. Bij de dames heeft Chusovitina de meeste elementen op haar naam geschreven, haar naam wordt maarliefst vijf keer genoemd in de Code of Points. Vier keer heeft een onderdeel de naam Kim gekregen. Ook de derde plaats wordt weer gedeeld door meerdere gymnasten. Zo turnden zowel Khorkina en Li li als Ray en Teza hun eigen elementen, zij zijn drie keer opgenomen in het grote document met de vele houdingen, technieken en bewegingen.


Nederlandse heren elementen

Het onderdeel dat de Waalwijkse turner Yuri van Gelder op zijn naam schreef wordt nog niet veel geturnd door andere turners. "Het is best een pittig element dat veel kracht kost," legt Van Gelder uit. "Ik doe het zelf ook niet meer in mijn oefening want de samenstelling van je oefeningen moet voldoen aan allerlei eisen en met een andere combinatie van elementen, kan ik meer punten behalen. Dat is wel jammer eigenlijk.. maar ik blijf voor altijd in die boeken staan!" Het ontstaan van een eigen element gebeurt vaak doordat men een element traint en merkt dat ze daar nog een draaitje extra in kunnen doen, maar bij Yuri van Gelder is het onderdeel op een andere manier tot stand gekomen. "Ik was trainings beelden op video aan het terug kijken, ik wilde wat terug spoelen en zag een bepaalde beweging die er leuk uit zag. Dit zijn we toen gaan oefenen." En dat oefenen heeft de turner uit Waalwijk heel wat kracht gekost. "Ik kon het echt pas een jaar later.. zo pittig was het. "Ik heb een turner het element zien doen, dat was een Armeen. Ik heb ook wat Armeens bloed, dus ik denk dat je het onderdeel alleen echt goed kan turnen als je ook wat Armeens bloed hebt.." lacht de Nederlandse ringen specialist. "Wie weet komt er wel weer een nieuw element, die kans zit er zeker in.." Naast Yuri van Gelder heeft ook Epke Zonderland een eigen element, de rekstokspecialist schreef geschiedenis met zijn onderdeel aan de brug met gelijke liggers.

El Zeiny
Onopgemerkt is er nog een Nederlandse dame met een Egyptische nationaliteit in de Code of Points gekomen. Sherine El Zeiny is sinds het WK Turnen in Glasgow ook een soort van onsterfelijk in het turnen, het element wat haar naam heeft gekregen is een drievoudig geheven pirouette waarbij het been voor boven horizontaal gehouden moet worden.

Klik hier voor de MAG elementen die zijn toegevoegd in Glasgow en klik hier voor de WAG elementen. Klik hier voor de Code of Points om nog meer mannelijke elementen op naam te ontdekken. Via deze link vind je het document voor de vrouwen.

Bekijk hieronder de elementen die in bovenstaand artikel worden genoemd.

Volleman(1.19min)

Van Leeuwen (0.15 min) met haar eigen element tijdens de OS van 2004

Sanne Wevers tijdens het WK 2010 waar ze haar eigen pirouette kreeg (0.07 min)

Kenzo Shirai met zijn viervoudige schroef op vloer tijdens WK 2014 Nanning (1.06 min)

Pauline Schafer met haar salto op balk tijdens EK 2014 in Sophia (0.43 min)

Ferhat Arican met zijn 'te gekke' sprong in trainingssituatie

Van Gelder met zijn element aan de ringen (4.06 min)

Lieke Wevers drievoudige pirouette met vrije been boven horizontaal, op (1.00 min)

Sherine el Zeiny (0.30 min) drievoudig pirouette met vrie been boven horizontaal (voor).

 

DIT ARTIKEL IS TE LEZEN VIA ONZE WEBSITE, MAAR OOK IN DE GYMLIFE APP!

Comments are closed.