Voorbeschouwing: balkfinale met Sanne Wevers

RIO – Vandaag turnt Sanne Wevers de Olympische balkfinale. Het is voor het eerst in de geschiedenis, dat een Nederlandse zich weet te kwalificeren voor deze finale. Ze zal het opnemen tegen onder andere Simone Biles die deze week al drie keer het Olympische goud omgehangen kreeg. Samen met de Griekse turnster Vasiliki Millousi, de Turkse gymnast Tutya Yilmaz en oud-turnster Suzanne Harmes kijken we naar de kansen van de dames.

Artistiek
“Het niveau van de finale ligt erg hoog,”  vertelt Vasilliki Millousi, die in Rio net niet genoeg scoorde om als balkspecialist in deze finale te staan. “Alle dames hebben iets unieks. Ik denk dat de turnsters die hier vandaag staan het minste last hadden van zenuwen.” Als we naar Sanne Wevers kijken is haar kwaliteit het maken van pirouettes en ligt de nadruk bij haar oefening vooral op het artistieke. “Ik hou van de stijl van Sanne Wevers, ik ben een groot fan van het artistieke. Dat vind ik belangrijker dan de moeilijkheid," aldus Millousi. Als we naar de andere dames in deze finale kijken, is de Roemeense veteraan Catalina Ponor ook een van de elegante turnsters. Zij wist in 2004 al de Olympische titel op dit toestel te winnen en is deze Spelen de enige Roemeense turnster die in actie komt. Het artistieke levert ook punten in de D-score op, daar pirouettes en sprongen en combinaties daarvan de moeilijkheid ophoogt.

Acrobatisch
De dames die minder artistiek zijn, halen hun punten vooral uit acrobatische onderdelen en combinaties daarvan. De Braziliaanse Saraiva, de Amerikaanse Hernandez en haar landgenote Biles behoren tot deze categorie. Hernandez scoorde de hoogste E-score in de kwalificatie van 8.966 punten. Biles kwalificeerde zich als eerste voor deze finale en is tweevoudig wereldkampioen op dit toestel. "Het nadeel van veel acrobatiek in je oefening, is dat je er sneller moe van wordt," legt de Turkse Tutya Yilmaz uit die als derde reserve staat voor deze finale. "Het risico om een grote fout te maken is ook wat groter. Je moet sterker zijn dus het is risicovol om veel acro in je oefening te stoppen."

Medailles
“Ik denk dat als Sanne haar oefening laat zien, zoals zij dat kan, ze zeker medaille kansen heeft.” Zegt Suzanne Harmes overtuigend. Wevers kwalificeerde zich als vierde achter de twee Amerikaanse dames en de Braziliaanse Saraiva. Ze start deze finale als vierde achter de Amerikaanse Biles en voor de Roemeense Ponor. "Sanne Wevers is zo elegant en ik denk dat ze kans maakt op een  medaille, want ze heeft de moeilijkheid en turnt erg netjes," vertelt de Turkse Tutya Yilmaz. "Haar oefening is zo moeilijk, omdat ze veel sprongen en pirouette combinaties maakt. Maar ik denk als ze haar oefening turnt zoals ze kan, dat ze zeker een grote kans heeft om een medaille te winnen!" Ook zien we de Chinese Fan Yilin en de Franse Marine Boyer die tijdens het Europees Kampioenschap nog het zilver won. De andere gymnaste is Isabela Onyshko, die in haar land de titel op dit toestel wist te winnen. Zij turnde na Biles in de kwalificatie de hoogste D-score.

Zenuwen
Deze finale missen we enkele balkspecialisten, waaronder de Griekse Vasiliki Millousi. Toch was zij niet de enige gymnast bij wie de zenuwen te veel werden. Zo missen we bijvoorbeeld de Italiaanse dames Ferlito en Meneghini, de Duitse Scheder en Scheafer. Ook de Britse dames en de Russische dames wisten zich niet in deze balkfinale te turnen. “Ik wil de dames adviseren om kalm te blijven, “ zegt Millousi die zelf de zenuwen in de kwalificatie niet zo goed onder controle hield. “Daarnaast moeten ze vandaag plezier hebben en stralen!” Oud-turnster Suzanne Harmes legt uit hoe zij om ging met de Olympische druk. “Je realiseert je wel dat het de olympische spelen zijn, maar ik zette mijn focus net zo in als tijdens een andere wedstrijd,” legt Suzanne uit. “Als je de druk erop gaat leggen dat dit olympische spelen zijn, worden de zenuwen te veel. Ik probeerde mij gewoon te focussen en voorbereiden zoals ik altijd deed.”

De balkfinale volgt na twee herenfinales. Om 19.00 uur Nederlandse tijd wordt de ringenfinale geturnd, gevolgd door de sprongfinale. Sanne Wevers en haar collega's komen rond 20.45 uur Nederlandse tijd in actie op balk.

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.