Voorbeschouwing rekstokfinale met Epke Zonderland

RIO – Vandaag is de laatste dag van de Olympische toestelfinales, met onder andere de finale voor de dames op vloer, maar ook de finales voor de heren aan brug en rek. Met favoriet Epke Zonderland, die zijn Olympische titel zal verdedigen. Hoe staat hij er voor? Dat bekijken we met rekstokspecialist Marijo Moznik, topturner Andrey Medvedev en de Hongaarse turner David Vecsernyes.

Gevecht om goud
De eerste die in actie komt aan het hoge rek is Fabian Hambuechen, vriend en concurrent van Epke. Hij stond in de rekstokfinale tijdens het Wk in Glasgow en won zilver op de laatste Spelen. Hij is vooral sterk in zijn uitvoering. “Ik denk dat het een interessante finale gaat worden met alleen maar sterke oefeningen,” vertelt rekstokspecialist Marijo Moznik. “Voor een medaille zal de uitvoerings score erg belangrijk zijn.” Zonderland is de tweede turner in deze finale. Ergens voordelig want zo weet hij wat hij moet scoren om boven de Duitser te komen. In Londen maakte hij vooral indruk door de combinaties aan vluchtelementen. De D-score van Zonderland is hoger, maar in de uitvoering laat hij vaak wat punten liggen. De Israelische topturner Andrey Medvedev denkt dat het een hele opgave wordt voor de jury. "Ik denk dat Epke de laatste tijd wel netter is gaan werken," legt Medvedev uit. "Dus het zal geen enorm nadeel meer voor hem zijn. Ik denk dat Fabian nog wel iets netterwerkt, maar het zal erg spannend zijn. Ze zullen allebei op het best van hun kunnen presteren, dus het zal voor de juryleden erg moeilijk worden om de Olympisch Kampioen te bepalen." Ondanks dat deze twee heren favoriet zijn in deze finale is nog niets zeker. Alles kan gebeuren in zo'n finale.

Ontbreken grote namen
Dat zagen we ook in de kwalificatie, waar grote namen als Brettschneider, Uchimura, Nguyen, Zhang en Mariono plaatsing voor de finale miste door grote fouten of een val. We weten dat alles kan gebeuren in een finale,” aldus Israelische turner Andrey Medvedev. “Maar ik verwacht dat Hambuechen en Zonderland zullen vechten voor het goud.” Nogmaals, alles kan gebeuren. De grote ontbrekende namen worden zeker wel gemist deze finale; "Brettschneider turnt de meest moeilijke onderdelen van allemaal, dat is een risico. Maar het is zeker wel jammer als hij dan niet in de finale staat," vertelt David Vecsernyes. "En Uchimura; hij was ook een grote kanshebber op goud!" Zowel Hambuechen als Zonderland hebben geen optimale voorbereiding naar de Spelen gehad en alle turners in deze finale zijn sterk. (Lees hier het interview met Epke Zonderland en Fabian Hambuchen over hun Rocky Road to Rio.)

Strijd om het brons
Nile Wilson turnt als derde deze finale. Hij wist zich als tweede, boven Zonderland, te plaatsen voor deze finale. In de landenwedstrijd en individuele meerkamp heeft hij al laten zien dat hij erg consistent is aan het hoge rek. Deze Britse gymnast kan nog eens voor een verrassing gaan zorgen, overigens is hij huidig Europees kampioen aan dit toestel. Wie ook voor een verrassing kan zorgen is de Cubaanse Larduet, hij won tijdens het WK in Glasgow brons aan dit toestel, maar wist zich als laatste voor deze finale te plaatsen. Moznik: “Ik verwacht ook een van de jongere turners op het podium, zoals Wilson of Larduet. Zij hebben ook hoge d-scores en turnen super netjes.” Ook zijn er twee Amerikanen in deze finale, Mikulak en Leyva. Die laatste kan zeker een gevaar vormen voor alle gymnasten in deze finale. Hij won zilver in Glasgow, werd tijdens de Spelen in Londen vijfde in de rekstokfinale en zal deze finale als laatste in actie komen. Hij weet dan dus precies wat hem te doen staat. "Leyva heeft een sterke oefening, maar maakt soms wat kleine foutjes in de uitvoering." legt de Hongaarse turner David Vecsernyes uit. "En ik denk dat Mikulak niet voor de medailles zal meedoen."

Gedragen door publiek
De laatste twee turners die nog niet benoemd zijn, zijn de Braziliaanse Baretto Junior en Oleg Verniaiev. Twee turners die door het publiek op handen zullen worden gedragen. Verniaiev voor zijn stunt om de stijd met Uchimura aan te gaan in de meerkampfinale en Baretto Junior als favoriet van het Braziliaanse thuispubliek. Die energie kan deze heren ook nog aanzetten tot een mooie prestatie

 

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.