Yuri van Gelder naar huis gestuurd

Rio - Yuri van Gelder is op aangeven van KNGU door Chef de Mission Maurits Hendriks naar huis gestuurd. De Brabander heeft het behalen van de ringenfinale gevierd, met het nuttigen van alcohol en dat is niet toegestaan.

Van Gelder miste de Olympische Spelen in 2008 en 2012, maar knokte zich terug en bemachtigde een plek in het team dat zich via het Test Event heeft geplaatst voor de Spelen van Rio. Op zaterdag 6 augustus kwalificeerde de 'Lord of the Rings' zich als achtste voor de finale, waarna hij is weggegaan uit het Olympisch dorp en tegen de ochtend pas terugkeerde nadat hij alcohol had genuttigd. Dit was tegen de afspraak van de KNGU in en omdat hij "de normen en waarden binnen TeamNL en de KNGU op grove wijze heeft overschreden," kon de KNGU niet anders dan dit aangeven bij Chef de Mission Maurits Hendriks. Technisch directeur van de Nederlandse turnbond, Hans Gootjes: "Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren."

Hendriks betreurt de beslissing, maar weet ook dat hij niet anders kan. "Het is een zeer moeilijke beslissing geweest. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij de Olympische Spelen of bij welk sportevenement dan ook."

Van Gelder zal dus na twee gemiste Olympische Spelen, ook in Rio niet meer in actie komen. De Franse turner Danny Pinheiro Rodrigues, zal zijn plaats in de finale hoogstwaarschijnlijk overnemen.

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.