Zilver en brons voor Nederland in bizarre rekfinale

MONTREAL - Zonderland en Deurloo winnen zilver en brons in een bizarre rekstokfinale van het WK turnen in Montreal. Het niveau van de rekstokfinale is hoog, maar in de uitvoering laten verschillende gymnasten wat punten liggen. Zonderland turnt ook niet foutloos en vangt een vluchtelement aan 1 arm op, maar weet zijn oefening op wonderbaarlijke wijze wel uit te turnen. Het goud wordt omgehangen bij Tin Srbic uit Kroatië. 

Bart Deurloo van O&O Zwijndrecht mag de rekstokfinale openen. Turnt in een kalm tempo naar Kovacs en Cassina in combinatie, vervolgens de Kolman los. Deze is wat krap op de stok opgevangen, dat maakt hij weer goed in de hoog uitgevoerde quast. Klein stapje in de landing van de afsprong. Hij komt daarmee op een puntentotaal van 14.2 punten met een D-score van 6.2.

Breagger kwalificeerde zich als eerste voor deze finale. Turnt vijf vluchtelementen, waarvan de laatste twee in combinatie. Hij komt daarmee onder Bart Deurloo met 13.733 punten.

Epke Zonderland, Olympisch kampioen van 2012 in Londen, Cassina-Kovacs pakt hem met 1 hand. Weet wonderbaarlijk aan de stok te blijven door, tegen alle verwachting in, de slinger aan 1 arm te voltooien. Kovacs gestrekt, Kolman, Rybalko, quast, afsprong dubbelstrek hele schroef tot stand. Wordt hij zwaar gestraft? Hij krijgt 14,233 punten met een D-score van 6.5 punten.

Hegi uit Zwitserland is de enige finalist die het vorig WK ook in de rekstokfinale stond en won afgelopen EK het zilver. Hij moet een kleine correctie maken omdat hij de verkeerde kant uit zwaait. Weet zijn afsprong niet foutloos te landen en moet het doen met 12.733 punt. Komt daarmee voorlopig op een laatste plaats.

Leru uit Cuba heeft een spectaculaire oefening en kan wel eens roet in het eten gooien van de Nederlanders. Zijn eerste vluchtelement is de Liukin, komt daarna nog eens met 3 vluchtelementen in combinatie. Is nog niet klaar, hij gooit er nog een los vluchtelement achteraan. Hij legt de lat hoog, maar valt met zijn afsprong vol op zijn billen. Een grote fout die hem de kans op een medaille ontneemt. Hij krijgt 13.1 punten van de jury.

Myachi uit Japan, heeft gepland zijn eigen element te turnen. Doet dat huizenhoog boven de liggers. Kan vervolgens bijna tandjes rapen wanneer hij de Brettscheider turnt en bijna met zijn gezicht op de stok komt. Moet opnieuw de rekstok op, maar laat vervolgens zien genoeg potentie te hebben met indrukwekkende elementen (nogmaals de Brettschneider, Cassina en Kolman). Vandaag vielen zijn puzzelstukjes nog niet op zijn plek, maar wat een indrukwekkende gymnast! Met een D-score van 6.7 punten komt hij op een totaal van 13.733 punten.

Wat een finale, twee grote kanshebbers die fouten maken. De Kroaatse turner Sbric turnt drie Tkatchev vormen in combinatie. Vervolgens nog eentje los. Het zijn minder moeilijke vluchtelementen, maar hij weet ze keurig op te vangen. Dubbelstrek heel, weet deze prima te landen. Hij zal qua moeilijkheid de Nederlanders niet kunnen toppen. In de uitvoering scoort hij maarliefst 8.033 punten en daarmee komt hij met een totaal van 14.433 punten boven. Daarmee voert hij het klassement aan en zakt Zonderland naar een tweede plaats.

Zonderland staat nu tweede achter Sbric, Deurloo wordt mogelijk nog derde. Belyavskiy kan Deurloo nog van het podium stoten. Ook hij zal het voornamelijk van zijn uitvoering moeten hebben. Slinger aan 1 arm, Tkatchev gesloten en gestrekt. Vangt in zijn tweede vluchtelement de stok op aan 1 arm. De tweede turner die dit per ongeluk doet. Ook hij weet wonderbaarlijk aan de stok te blijven en kan zijn oefening afmaken. Weet zijn dubbelstrek hele schroef, wat diep, te landen. Krijgt 13.533 punten en komt daarmee op de zesde plaats. Zilver voor Zonderland en een eerste welverdiende, bronze, wk medaille voor Deurloo. Nooit eerder wonnen twee Nederlanders een medaille in dezelfde WK-finale. Het goud wordt omgehangen bij de Kroatse Sbric.

 

 

 

Comments are closed.