Zonderland en Hambuechen overwinnen ‘Rocky road to Rio’

Rio de Janeiro – Epke Zonderland heeft de zware taak om in Rio de Janeiro zijn Olympische titel aan het rek te verdedigen. De weg naar de Zomerspelen verliep voor hem helaas niet zonder obstakels. Opvallend is dat hij niet de enige rekstokspecialist is die zonder al te goede voorbereidingen toch gaat voor een finale aan het koningstoestel. Fabian Hambuechen is al jarenlang concurrent en tevens ook vriend van Epke Zonderland. Ook zijn ‘Road to Rio’ verliep anders dan gepland..

hambuechen

Bron: Ivan Ferreira - Melogym

Jonge jaren
Hambuechen turnde zijn eerste Olympische Spelen in Athene, daar was hij de jongste deelnemer. Ondanks zijn leeftijd wist hij zich in de rekstokfinale te turnen, waar hij als zevende wist te eindigen. In 2005, 2007 en 2008 wist de Duitse gymnast de Europese titels aan dit toestel te winnen met als kers op de taart in 2007 de Wereldtitel aan het hoge rek. De Olympische Spelen van 2008 in Bejing, bieden een tweede kans voor de Duitser om een plak te behalen op zijn favoriete toestel. Uiteindelijk krijgt hij het brons omgehangen. Zonderland weet zich ook in deze Olympische finale te turnen maar moest een val incasseren. ‘Materiaalpech’ bleek de oorzaak, een leertje dat ervoor zorgde dat de turner van Turncentrum Heerenveen zijn vluchtelement niet optimaal op kon vangen en een val moest incasseren. De daaropvolgende jaren gingen Hambuechen en Zonderland nog verschillende keren de strijd aan en tijdens het Europees Kampioenschap van 2011 in het Duitse Berlijn wist Zonderland zijn eerste grote titel te bemachtigen aan het hoge rek.

13901949_1104308319650115_1334632413_oOlympische medaille
Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen zijn de twee vrienden opnieuw een strijd aan gegaan. Met een klein verschil wint The Flying Dutchman het goud met een puntentotaal van 16.533. Met de unieke combinatie van de vluchtelementen Cassina, Kovacs en Kolman liet hij verschillende monden van verbazing openvallen. Dit kunstje heeft bijgedragen aan het veroveren van het Olympisch goud. “Tijdens de Olympische Spelen in Londen stond ik er heel anders voor,” legt Epke Zonderland uit.  “Ik had altijd wel een blessure, maar het was juist opvallend dat ik vanaf het Olympisch Test Event tot aan de Spelen erg fit was. Ik heb een goede voorbereiding gehad. Ik turnde hele oefeningen op de World Cups en ik had daardoor zoveel zelfvertrouwen!” De Olympische rekstokfinale van 2012 is er eentje om nooit te vergeten, daar Hambuechen ook deze wedstrijd een bijna perfect uitgevoerde oefening wist te turnen. Het grote verschil tussen de concurrenten is de D-score van Epke Zonderland en de uitvoering van de Duitse turner. Hambuechen won het zilver en zo stonden de twee vrienden samen op het erepodium. Na het brons en het zilver is Hambuechen nog steeds gemotiveerd en gaat hij een nieuwe Olympische cyclus richting Rio in. “Ik hou gewoon van turnen en dat motiveert me elke dag,” zegt Hambuechen gemotiveerd. “Ik denk niet aan goud dit keer, want de kans dat ik dat haal is niet zo groot nu.”

Zonderland(NED)hb

Zonderland in Montpellier 2015

Carriere na Londen
Na de Olympische titel op het rek, leek de turncarrière van Epke Zonderland nog steeds in de lift. In 2013 won hij het goud tijdens het Wereldkampioenschap in buurland België, daar Hambuechen wederom het zilver omgehangen kreeg. Tijdens het WK in Nanning weet hij deze titel te verdedigen . Toch bleek het niet eenvoudig om deze lijn vast te houden. Blessures en ziekte gooiden roet in het eten. Tijdens het Europees Kampioenschap van 2015 in het Franse Montpellier mist Zonderland de stok bij een vluchtelement.  In deze kwalificatiewedstrijd, die op zijn verjaardag wordt gehouden, haalt hij een score van 13.733 punten. Een score die hem geen ticket naar de rekstokfinale oplevert. Hambuechen turnt deze wedstrijd niet en kiest voor deelname aan de European Games in Baku waar hij knap het goud pakt.

13902157_1104303076317306_125809316_oHersenschudding
Met in oktober 2015 de Wereldkampioenschap op de kalender, loopt Zonderland een hersenschudding op tijdens een training. Hij stoot zijn hoofd aan de ligger en daarmee werd zijn deelname aan het WK ineens erg onzeker. Nog net op tijd heeft de rekstokspecialist de trainingen op kunnen pakken en een plekje in het WK-team weten te bemachtigen. Zijn hersenschudding heeft hier wel degelijk een rol in gespeeld. Hij vertelde toen “Ik merk op het moment dat ik fysiek op alle toestellen wel wat te kort kom. Bij brug heb ik het nog goed op kunnen lossen. Meer zit er gewoon niet in nu. Op rekstok heb ik voorafgaande aan dit WK misschien maar vijf keer een volledige oefening kunnen draaien. En dan merk je gewoon dat je fysiek wat tekort komt met vijf weken voorbereiding." Eenmaal hersteld van de hersenschudding begon het volgende ‘kwaaltje’ op te spelen.

13692145_1093082674106013_221771064_oHolteontsteking
Het Nederlandse herenteam weet zich in Glasgow bij de beste zestien landen van de wereld te turnen, als elfde team behalen zij een startbewijs voor het Olympische Test Event in Rio. Oorspronkelijk had het team het doel zich via de in Glasgow rechtstreeks te kwalificeren voor de Olympische Spelen door bij de beste 8 landen te eindigen. Het Olympisch Test Event was een tweede en laatste optie. Ook hier waren de voorbereidingen niet optimaal voor de Flying Dutchman. “Ik was de hele tijd verkouden en kampte met soms onverklaarbaar vormverlies. Ik was echt aan het kwakkelen met mijn gezondheid,” vertelt Zonderland aan de Telegraaf. “Mijn belangrijkste punt van zorg is om weer helemaal gezond te worden en in april fit op het Olympisch Test Event in Rio te verschijnen. Na de jaarwisseling wil ik de training weer volledig hervatten. Dan heb ik nog ruim drie maanden de tijd om weer topfit te worden. Dat moet normaal gesproken tijd genoeg zijn.'' Wonderbaarlijk weet Zonderland zich na enkele kleine ingrepen te kwalificeren voor het team dat af reist naar het Olympische Test Event. “Op het moment van turnen klopte het allemaal, maar het had ook net zo goed niet kunnen kloppen zeg maar,” aldus Zonderland. Het team levert daar een mooie prestatie en plaatst zich voor de Spelen. 'Epic Zonderland' pakt het goud in de rekstokfinale en laat de Duitse Brettschneider en (de inmiddels geblesseerde Amerikaan Orozco) achter zich. “Sinds de hersenschudding en de holteontstekingen heb ik me niet meer zo fit gevoeld als toen met het Test Event,” aldus Epke Zonderland. “Ik dacht dat ik er weer was, maar helaas bleek de ontsteking terug te zijn gekomen en kon ik weer niet optimaal trainen..”

Epke Zonderland

Epke during nationals

Rocky road to Rio
Na het goud op het Olympisch Test Event kon Zonderland niet meteen de draad oppakken om zich te kwalificeren voor het Olympische team. “Ik kreeg juist weer wat meer hoofdpijn, dus was er een beetje negatief over,” licht de Fries toe. “Gelukkig blijkt alles uiteindelijk goed te zijn. Ik ben nu wat routine aan het opbouwen, op het programma wat mijn coach voor ogen had.” Zonderland is op tijd fit, turnt tijdens het Nederland Kampioenschap een aangepaste oefening en valt tijdens de tweede kwalificatie. Ondanks deze foutjes is ervoor gekozen om de huidig Olympische Kampioen aan het rek op te nemen in het team. “Mijn gevoel zegt dat ik niet per se een goede voorbereiding nodig heb. Ik moet vooral het gevoel terugkrijgen en daarmee komt dan ook het zelfvertrouwen.” Opvallend is dat Hambuechen ook geen perfecte aanloop daar de Spelen in Rio heeft gehad. “Ik kon drie maanden niet trainen door een schouder blessure,” vertelt de Duitse Hambuechen. “Mijn schouder werd elk jaar slechter, doordat turnen heel intensief is en ik er al lang mee liep. Acht weken geleden ben ik weer begonnen met trainen en ik heb heel hard gewerkt om een plek in het team te bemachtigen. Het was een hele moeilijke weg, maar ik denk dat ik inmiddels aardig in vorm ben.” Ook Hambuechen ziet kansen ondanks de minder goede voorbereiding. “Het voelt natuurlijk beter als je een perfecte voorbereiding hebt gehad. Maar garanties dat het lukt heb je nooit. Je eigen gevoel is het belangrijkste en niets anders telt. Epke en ik hebben beiden veel ervaring en de perfecte voorbereiding is dan niet het belangrijkste. We moeten gewoon voelen dat we er klaar voor zijn en alles geven wat we hebben.” Deze Spelen zal Hambuechen door zijn schouderblessure geen volledige meerkamp turnen. Sterker nog, dit zal het laatste internationale toernooi van Hambuechen zijn.

Fabi

Bron: Ivan Ferreira - Melogym

Medaillekansen
Tijdens een van de laatste trainingen in Nederland laat Epke Zonderland weten klaar te zijn voor zijn Olympische deelname. “Het voelt oké, ik kan weer steeds meer combinaties maken en deze goed opvangen,” vertelt Zonderland zelfverzekerd. “Wanneer het allemaal nog beter voelt ga ik wat meer oefenen met verschillende combinaties zodat ik in de wedstrijd kan bepalen of ik '2+2' vluchtelementen turn of '1+3' of misschien zelfs vier achter elkaar.” grapt de Fries. “Het is fijn wanneer je de mogelijkheid hebt om te kiezen.” Natuurlijk zijn Epke Zonderland en Fabian Hambuechen niet de enige turners die kans maken op een rekstokfinale. Zo turnde de Nederlandse Bart Deurloo tijdens het Nederlands Kampioenschap een nieuw persoonlijk record aan het rek van 15.250 punten, ook hij heeft zijn pijlen gericht op een plekje in de finale. Kort na het Nederlands kampioenschap overlijdt de Nederlandse bondscoach Mitch Fenner. Een triest moment in de Nederlandse turngeschiedenis daar juist deze man ervoor heeft gezorgd dat de Oranje heren. De Nederlandse heren zijn er op gebrand om de droom van Fenner, om te 'Rocken in Rio', waar te maken. “Ik denk dat er naast Epke en mijzelf nog veel andere turners zijn, die kans maken op een finaleplaats en dus een medaille op rekstok,” vertelt Hambuechen. “Uchimura, Tanaka, Bretschneider, Leyva, Brooks, Larduet en zo voorts… het zal super spannend worden!” Of mensen nu wel of geen verwachtingen hebben van Epke Zonderland omdat ze weten dat hij de afgelopen tijd heeft gekwakkeld, is lastig om te zeggen. “Het is wel fijn wanneer je als underdog de wedstrijd in kan gaan," legt Zonderland uit. "Aan de andere kant, ik ga al zo lang met druk en verwachtingspatronen om, dus waarom zou me dat nu niet lukken? Als dat zelfvertrouwen maar terugkomt, dan is het goed. Dan kan je alles aan!” Hambuechen ziet zijn vriend niet als een underdog. Hambuechen: “Als je de finale haalt is alles mogelijk, maar Epke is nog steeds de man die we moeten zien te verslaan!”

Rio
Na de podiumtraining van vandaag blijkt dat Epke Zonderland de toestellen brug en voltige laat vallen en in Rio alleen in actie zal komen aan het hoge rek. Het toestel waar Nederland in de kwalificatie begint en waar Epke Zonderland zich zal proberen te kwalificeren voor de finale om zijn Olympische titel te verdedigen.

Deze post is ook beschikbaar in: Engels

Comments are closed.